Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mihajlović u Nišu obišla domaćinstva koja učestvuju u programu energetske sanacije: Energetska efikasnost strateški projekat

rssBookmark and Share

Niš 23.03.2022. Južna Srbija Info

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Nišu da je povećanje energetske efikasnosti jedan od stubova energetske politike Srbije i pitanje od strateškog značaja jer se tiče energetske bezbednosti i zdrave životne sredine.

Mihajlović u Nišu obišla domaćinstva koja učestvuju u programu energetske sanacije: Energetska efikasnost strateški projekat

Mihajlović je u tom gradu obišla dva domaćinstva koja učestvuju u nacionalnom programu energetske sanacije, poručivši da je cilj da kroz ulaganje u sanaciju javnih objekata i domaćinstava racionalnije koristimo električnu i toplotnu energiju i manje zagađujemo životnu sredinu.

Prošle godine smo počeli sprovođenje ovog projekta, na koji se prijavilo 67 gradova i opština, a kojim je obuhvaćeno 5.500 domaćinstava, pri čemu ćemo po završetku svih radova smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 20.000 tona na godišnjem nivou, navela je ona.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je, u okviru novog javnog poziva, potpisalo ugovore sa 151 lokalnom samoupravom, a očekuje se učešće 20.000 domaćinstava.

Ljudi postaju svesni toga koliko je ova tema značajna i da je država spremna da pomogne. Pojednostavili smo proceduru i izdvojili sredstva. Očekujemo da u narednih deset dana gradovi i opštine raspišu pozive ka kompanijama, a potom i ka građanima, istakla je ona.

Potpredsednica Vlade je najavila da će država nastaviti sa ulaganjima u Niš, posebno u infrastrukturu, najavivši da će u distributivnu mrežu biti uloženo više od 10 miliona evra.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da je taj grad ove godine izdvojio više novca, a da u prvom pozivu učestvuje 178 domaćinstava.

Ove godine smo izdvojili 20 miliona dinara, što je dvostruko više nego prošle godine, i očekujem da se prijavi i veći broj građana, navela je Sotirovski.

Potpredsednica Vlade je, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da su projekat energetske sanacije i subvencije koje država obezbeđuje za građane konkretna mera za unapređenje energetske efikasnosti.

Ovo je prvi projekat koji država sprovodi, a usmeren je ka domaćinstvima, ukazala je ona i poručila da će se ovaj projekat nastaviti i u narednim godinama kako bi svako domaćinstvo imalo mogućnost da učestvuje.

U nerazvijenim opštinama Ministarstvo će učestvovati sa 70 odsto sredstava, a pomoći će i socijalno ugroženim građanima, dok će penzionerima biti omogućeno plaćanje na rate, navela je Mihajlović.

Istovremeno, ona je dodala da proces energetske tranzicije i Zelena agenda ostaju cilj Srbije kada je reč o razvoju energetike i energetskoj bezbednosti zemlje i da aktuelna kriza, izazvana krizom u Ukrajini, neće uticati na promene u toj oblasti nigde u svetu.

Potpredsednica Vlade je navela da je energetska kriza upravo podsticaj za zelenu energiju, i objasnila da su zemlje koje su povećale proizvodnju iz fosilnih goriva za jedan ili dva odsto prestale sa korišćenjem tih goriva pre 10 ili 15 godina i to minorno povećanje ne znači da se vraćaju na korišćenje uglja.

Srbija najveći deo dobija upravo iz lignita i moramo u narednim decenijama da idemo ka zelenim izvorima energije. Sve će biti postepeno i zato smo i doneli zakonodavni okvir kako bismo imali uslove za to. Plan je da ulažemo u nove kapacitete, pre svega u RHE „Đerdap 3“ i „Bistrica“, kao i u solarne i vetroelektrane, poručila je Mihajlović.

Ona je potvrdila da se snabdevanje gasom preko Bugarske odvija uobičajeno, ali da je država pripremila plan ukoliko zbog situacije u Ukrajini dotok gasa iz tog pravca bude onemogućen.

Jedna od opcija jeste da gas uzimamo iz Mađarske, druga je naše skladište u Banatskom Dvoru, gde imamo i naše rezerve, a tu su i rezerve „Gasproma“. Treća mogućnost jeste supstitucija, kao što smo radili 2009. godine, napomenula je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je ukazala na to da će završetkom radova na gasnom interkonektoru Niš–Dimitrovgrad Srbija dodatno unaprediti stabilnost u tom sektoru.

Prema njenim rečima, očekujemo ozbiljnije radove u narednih sedam dana na pomenutom gasovodu, a plan je da sve bude završeno u septembru naredne godine, što će nam otvoriti mogućnost da dobijemo gas i iz drugog pravca i izvora.

Dodatna stvar jeste novo podzemno skladište gasa, čime ćemo dodatno osigurati bezbednost u gasnom sektoru. Od toga nam zavise privreda i industrija koje troše 80 odsto od ukupne potrošnje gasa u Srbiji, zaključila je ona.


#   Niš   Dragana Sotirovski   Zorana Mihajlović   Ministarstvo rudarstva i energetike   energetska efikasnost
#GradonacelnicaN @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima