Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Михајловићева најавила субвенције за замену столарије и ложишта

rssBookmark and Share

Ниш 11.04.2021. Јужна Србија Инфо, РТС

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић најавила је субвенције државе за повећање енергетске ефикасности заменом врата и прозора, као и за решавање питања индивидуалних ложишта.

Фото: Јужна Србија Инфо архива
Фото: Јужна Србија Инфо архива

Истакла је да држава свакодневно у свакој области, ради на томе да животна средина буде здравија и кроз доношење прописа и кроз инспекцијски надзор.

Министарка је у саопштењу навела да ће држава кроз нову Управу за енерегетску ефикасност, која ће бити формирана у јуну, помоћи грађанима који користе индивидуална ложишта да пређу на енергенте који не нарушавају здравље и животну средину.

Истакла је да су после саобраћаја и великих енергетских постројења као што су термоелектране, највећи загађивачи индивидуална ложишта, којих у Србији има око 1,2 милиона, а у којима се за сагоревање користе и угаљ и мазут, а неретко и гума и пластика.

"У новим законима из области енергетике, биће забрањено да се гума и пластика користе за сагоревање, али ће и онима који користе угаљ и мазут бити дат рок до краја године да пређу чистије и здравије изворе енергије, било да је у питању пелет, гас или електрична енергија. Свесни смо да многи то не могу да ураде сами и због тога ћемо, као и кад је у питању замена столарије, и то подржати кроз Управу за енергетску ефиканост, али и кроз фондове којима управља Министарство заштите животне средине", рекла је Михајловићева.

Такође, навела је и да ће након формирања нове Управе, локалне самоуправе урадити правилнике, а грађани ће се њима пријављивати, путем јавних позива, за субвенције до 50 одсто за повећање енергетске ефикасности заменом врата и прозора, као и за решавање питања индивидуалних ложишта.

"Грађани ће ове субвенције моћи да користе на целој територији Србије и верујемо да у наредне три године тај посао може да се заврши, што ће омогућити да рачуни грађана буду 15 до 20 одсто нижи, било за топлотну или за електричну енергију", објаснила је министарка.

"Закони морају да се спроводе"

Михајловићева је нагласила да закони постоје и морају да се спроводе до краја "како бисмо имали здраву животну средину".

Она је гостујући на ТВ Прва, навела да су у случају загађења реке Пек, три министарства послала своје инспекторе.

"Дат је налог компанији 'Зиђин' за мере које они треба да предузму, јер је утврђено да су они један од загађивача, али је дат налог да се утврди који су још узроци загађења, који могу бити у вези и са канализацијом и са старим бушотинама.

Река Пек је пре овог загађења имала квалитет другог реда и тај квалитет мора бити враћен", истакла је Михајловићева.

Додала да је рударска инспекција забранила радове на више рударских објеката у Бору, након контролних прегледа у којим је проверавано да ли се радило по ранијим налозима инспекције.

"Прошле године су инспектори изашли, а радови су настављени као да инспекција није била. Зато је инспекција изашла поново, забранила радове у руднику 'Јама' и они неће моћи да буду настављени све док се уради све оно што је наложено.

Дакле, важно је да имамо нове и боље законе, али је једнако важна и контрола", закључила је Михајловићева.

Подсетимо..

Бојан Гајић, каже да ће мерама које се предузимају како би се смањила загађеност ваздуха у граду значајно бити заштићено и здравље грађана.

На заштити животне средине радиће се са грађанством, а заједно са државом биће обезбеђено суфинансирање трошкова за замену индивидуалних котлова и прелазак на еколошки прихватљива горива.

„Град Ниш ће уз помоћ Министарства заштите животне средине у наредних неколико месеци покренути програм суфинансирања замене котлова код грађана који су користили огревно дрво и угаљ“, истиче Бојан Гајић.

Додаје да ће бити суфинансирана и куповина нових котлова на пелет и на гас као и прикључење на даљинско грејање.

„Поред ове мере суфинансирања помоћ стиже и од Градске топлане која је смањила трошкове прикључивања грађана на њихову мрежу. Осим тога грађанима је омогућено да трошкове прикључка исплате и у 36 рата. Очекујемо и да, након договора, Југоросгас смањи трошкове прикључења али и да административне процедуре буду поједностављене“, додао је Гајић.

Према његовим речима програм суфинансирања предвиђа да 50 посто трошкова суфинансирају Град Ниш и република, а преосталих 50 одсто трошкова платиће грађани. Програм је намењен власницима породичних кућа, а потенцијални корисници ове мере биће и они грађани који мењају старе котлове или шпорете.

Иначе преизимнајем котларнице УКЦ од стране ЈКП „Градска топлана“ биће угашено шест котланица у овом делу града које су за производњу топлотне енергије користили мазут или уље што ће значајно утицати на смањење загађења ваздуха.


#   Ниш   екологија   субвенције   Зорана Михајловић   енергетика   даљинско грејање   Бојан Гајић   пелат
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима