Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mihajlovićeva najavila subvencije za zamenu stolarije i ložišta

rssBookmark and Share

Niš 11.04.2021. Južna Srbija Info, RTS

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović najavila je subvencije države za povećanje energetske efikasnosti zamenom vrata i prozora, kao i za rešavanje pitanja individualnih ložišta.

Foto: Južna Srbija Info arhiva
Foto: Južna Srbija Info arhiva

Istakla je da država svakodnevno u svakoj oblasti, radi na tome da životna sredina bude zdravija i kroz donošenje propisa i kroz inspekcijski nadzor.

Ministarka je u saopštenju navela da će država kroz novu Upravu za eneregetsku efikasnost, koja će biti formirana u junu, pomoći građanima koji koriste individualna ložišta da pređu na energente koji ne narušavaju zdravlje i životnu sredinu.

Istakla je da su posle saobraćaja i velikih energetskih postrojenja kao što su termoelektrane, najveći zagađivači individualna ložišta, kojih u Srbiji ima oko 1,2 miliona, a u kojima se za sagorevanje koriste i ugalj i mazut, a neretko i guma i plastika.

"U novim zakonima iz oblasti energetike, biće zabranjeno da se guma i plastika koriste za sagorevanje, ali će i onima koji koriste ugalj i mazut biti dat rok do kraja godine da pređu čistije i zdravije izvore energije, bilo da je u pitanju pelet, gas ili električna energija. Svesni smo da mnogi to ne mogu da urade sami i zbog toga ćemo, kao i kad je u pitanju zamena stolarije, i to podržati kroz Upravu za energetsku efikanost, ali i kroz fondove kojima upravlja Ministarstvo zaštite životne sredine", rekla je Mihajlovićeva.

Takođe, navela je i da će nakon formiranja nove Uprave, lokalne samouprave uraditi pravilnike, a građani će se njima prijavljivati, putem javnih poziva, za subvencije do 50 odsto za povećanje energetske efikasnosti zamenom vrata i prozora, kao i za rešavanje pitanja individualnih ložišta.

"Građani će ove subvencije moći da koriste na celoj teritoriji Srbije i verujemo da u naredne tri godine taj posao može da se završi, što će omogućiti da računi građana budu 15 do 20 odsto niži, bilo za toplotnu ili za električnu energiju", objasnila je ministarka.

"Zakoni moraju da se sprovode"

Mihajlovićeva je naglasila da zakoni postoje i moraju da se sprovode do kraja "kako bismo imali zdravu životnu sredinu".

Ona je gostujući na TV Prva, navela da su u slučaju zagađenja reke Pek, tri ministarstva poslala svoje inspektore.

"Dat je nalog kompaniji 'Ziđin' za mere koje oni treba da preduzmu, jer je utvrđeno da su oni jedan od zagađivača, ali je dat nalog da se utvrdi koji su još uzroci zagađenja, koji mogu biti u vezi i sa kanalizacijom i sa starim bušotinama.

Reka Pek je pre ovog zagađenja imala kvalitet drugog reda i taj kvalitet mora biti vraćen", istakla je Mihajlovićeva.

Dodala da je rudarska inspekcija zabranila radove na više rudarskih objekata u Boru, nakon kontrolnih pregleda u kojim je proveravano da li se radilo po ranijim nalozima inspekcije.

"Prošle godine su inspektori izašli, a radovi su nastavljeni kao da inspekcija nije bila. Zato je inspekcija izašla ponovo, zabranila radove u rudniku 'Jama' i oni neće moći da budu nastavljeni sve dok se uradi sve ono što je naloženo.

Dakle, važno je da imamo nove i bolje zakone, ali je jednako važna i kontrola", zaključila je Mihajlovićeva.

Podsetimo..

Bojan Gajić, kaže da će merama koje se preduzimaju kako bi se smanjila zagađenost vazduha u gradu značajno biti zaštićeno i zdravlje građana.

Na zaštiti životne sredine radiće se sa građanstvom, a zajedno sa državom biće obezbeđeno sufinansiranje troškova za zamenu individualnih kotlova i prelazak na ekološki prihvatljiva goriva.

„Grad Niš će uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine u narednih nekoliko meseci pokrenuti program sufinansiranja zamene kotlova kod građana koji su koristili ogrevno drvo i ugalj“, ističe Bojan Gajić.

Dodaje da će biti sufinansirana i kupovina novih kotlova na pelet i na gas kao i priključenje na daljinsko grejanje.

„Pored ove mere sufinansiranja pomoć stiže i od Gradske toplane koja je smanjila troškove priključivanja građana na njihovu mrežu. Osim toga građanima je omogućeno da troškove priključka isplate i u 36 rata. Očekujemo i da, nakon dogovora, Jugorosgas smanji troškove priključenja ali i da administrativne procedure budu pojednostavljene“, dodao je Gajić.

Prema njegovim rečima program sufinansiranja predviđa da 50 posto troškova sufinansiraju Grad Niš i republika, a preostalih 50 odsto troškova platiće građani. Program je namenjen vlasnicima porodičnih kuća, a potencijalni korisnici ove mere biće i oni građani koji menjaju stare kotlove ili šporete.

Inače preizimnajem kotlarnice UKC od strane JKP „Gradska toplana“ biće ugašeno šest kotlanica u ovom delu grada koje su za proizvodnju toplotne energije koristili mazut ili ulje što će značajno uticati na smanjenje zagađenja vazduha.

Komentara: 0


#   Niš   ekologija   subvencije   Zorana Mihajlović   energetika   daljinsko grejanje   Bojan Gajić   pelat
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima