Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

50 одсто за трошкове од државе за прелазак на гас или пелат приватним домаћинствима у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 16.03.2021. Јужна Србија Инфо

- Нишка локална самоуправа ће заједно са Министарством заштите животне средине у наредних неколико месеци покренути програм суфинансирања замене котлова код грађана који су користили огревно дрво и угаљ, рекао је енрегетсаки менаџер града Ниша.

50 одсто за трошкове од државе за прелазак на гас или пелат приватним домаћинствима у Нишу

Бојан Гајић, каже да ће мерама које се предузимају како би се смањила загађеност ваздуха у граду значајно бити заштићено и здравље грађана.

На заштити животне средине радиће се са грађанством, а заједно са државом биће обезбеђено суфинансирање трошкова за замену индивидуалних котлова и прелазак на еколошки прихватљива горива.

„Град Ниш ће уз помоћ Министарства заштите животне средине у наредних неколико месеци покренути програм суфинансирања замене котлова код грађана који су користили огревно дрво и угаљ“, истиче Бојан Гајић.

Додаје да ће бити суфинансирана и куповина нових котлова на пелет и на гас као и прикључење на даљинско грејање.

„Поред ове мере суфинансирања помоћ стиже и од Градске топлане која је смањила трошкове прикључивања грађана на њихову мрежу. Осим тога грађанима је омогућено да трошкове прикључка исплате и у 36 рата. Очекујемо и да, након договора, Југоросгас смањи трошкове прикључења али и да административне процедуре буду поједностављене“, додао је Гајић.

Према његовим речима програм суфинансирања предвиђа да 50 посто трошкова суфинансирају Град Ниш и република, а преосталих 50 одсто трошкова платиће грађани. Програм је намењен власницима породичних кућа, а потенцијални корисници ове мере биће и они грађани који мењају старе котлове или шпорете.

Иначе преизимнајем котларнице УКЦ од стране ЈКП „Градска топлана“ биће угашено шест котланица у овом делу града које су за производњу топлотне енергије користили мазут или уље што ће значајно утицати на смањење загађења ваздуха.


#   Ниш   екологија   Градска топлана ЈКП   енергетика   даљинско грејање   аерозагађење   Бојан Гајић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима