Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Млади из Србије у "коферима" износе по 54.000 евра

Bookmark and Share

29.03.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Због одласка младих из земље годишње губимо између 300 милиона и 1,2 милијарде евра, показало је најновије истраживање Института за развој и иновацију. Директор Института Ненад Јевтовић каже да млади када одлазе у једном коферу односе оно што је уложено у њихово школовање, а у другом коферу потенцијални БДП Србије.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Ненад Јевтовић је, гостујући у "Београдској хроници", навео да ниједна државна институција, пре свега Републички завод за статистику, нема тачне ни прецизне податке о броју младих који одлазе из Србије.

Подаци које је користио Институт за развој и иновацију јесу процене међународних организација – ОЕЦД-а и УН.

"Према проценама међународних организација из Србије годишње оде између 15.700 лица и чак 49.000. То су неке најцрње прогнозе које показују колико људи одлази из Србије", додао је Јевтовић.

Према истим проценама из Србије је од 2012. до 2016. отишло око 245.000 људи.

"Биће вам јасно зашто млади имају жељу да оду када просечан БДП по глави становника у Србији износи око 6.000 долара, а у Немачкој 42.000 долара", рекао је Јевтовић и додао да су се у истраживању посветили економском аспекту одласка младих.

Колико је уложено у високообразованог човека 

Оно чега смо свесни је да нису само економски разлози због којих млади одлазе из Србије, али ова анализа представља један економски поглед на проблем са којим се суочавамо, објаснио је Јевтовић.

"Један високообразовани млад човек – Србија у њега, као и његова породица, током његовог школовања уложи 34.500 евра", рекао је Јевтовић.

Објаснио је да су посматрали једног младог човека који је 2000. године кренуо у предшколско, он је 2018. дипломирао и у том периоду држава и домаћинство уложили су у њега 34.500 евра.

"Када он оде из наше из земље он са собом на аеродрому у свом коферу спакује тих 34.500 евра и бенефите од тога има земља у коју он одлази, а Србија апсолутно губи", истакао је Јевтовић.

А у другом коферу 19.500 евра 

У другом коферу, како је сликовито објаснио Јевтовић, та млада особа односи потенцијални БДП Србије. "У том другом коферу се налази у просеку 19.500 евра", додао је Јевтовић.

"Новац који је укожен у образовање губимо у тренутку када млада особа напусти земљу, а новац који губимо по основу пропуштеног БДП-а се остварује у свим наредним годинама", нагласио је Јевтовић.

Јевтовић је направио поређење рекавши да се због одласка младих по основу образовања изгубило између 300 милиона и 1,2 милијарде евра, а да извоз ИТ услуга износи 1,1 милијарду.

"Дакле све оно што наши програмери и услуге такве врсте извезу ми исто толико изгубимо зато што нам одлазе људи", рекао је Јевтовић.

Кључно питање за друштво 

Указао је да је важан овај први корак и да их радује позорност јавности, али да очекују позиве надлежних државних органа са којима ће ући у дијалог. Ово треба да представља кључно питање за друштво, сматра Јевтовић.

"Ова анализа представаља први корак у маратону, још горе тај маратон се не трчи по бетонској подлози, већ га трчимо по песку. Ово је један далекосежни проблем о коме не можемо говорити у претходних пет, десет, 50 година, можемо рећи да је овај проблем на нашим просторима присутан вековима", тврди Јевтовић.

Навео је да се формирала Иницијатива за останак младих која покушава да окупи кључне државне актере, али и цивилни и приватни сектор где ће се говорити о проблему одласка.

Нагласио је да је важно доћи до података о младим људима који су отишли, да знамо где су и да их одређеним мерама привучемо да се врате.

"И не само да се врате, већ да почну да део свог посла и својих активности остварују у Србији. За то су посебно битне циркуларне миграције где неко зарађује и ради у Лондону, а долази да троши, инвестира и, што је најважније, шири своје знање у Србији", закључио је Јевтовић.

Коментара: 0


#   млади   образовање   школство   Завод за статистику   БДП   иностранство   одлазак
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима