Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Већина младих би побегла из Ниша

rssBookmark and Share

Ниш 23.06.2015. Д.Стојановић. В.Новости, Јужна Србија Инфо

Како зауставити одлазак младих и школованих.
На евиденцији филијале НСЗ 49.952 особа, од којих 12.500 људи до 30 година.

У граду на Нишави 60 одсто младих каже да им је посао главна брига
У граду на Нишави 60 одсто младих каже да им је посао главна брига

Резултати анкете на узорку од 2.051 младог Нишлије, старости од 15 до 30 година, показала је да их највише мори незапосленост. Чак 60 одсто одговорило је да им је посао највећа брига, а 64 одсто не види своју перспективу у граду на Нишави. Резултат је у просеку идентичан и у осталих шест општина у саставу Нишавског округа, с тим, што је у појединим мањим срединама, баш догорело до ноката.

Град Ниш и већина околних општина, већ су усвојили Стратегију за бригу о младима од 2015. до 2020. године. Урађени су и локални акциони планови за младе, међутим, то готово ништа не вреди, када због слабог пуњења локалних каса нема довољно пара да се спроведе у дело све оно што је записано у поменутим документима.

- За ову годину у градској каси је предвиђено укупно 50 милиона динара за младе. Између осталог, 20 милиона је опредељено за подстицај талентованих ученика и студената, 15 милиона за пројекат "Прва шанса", пет милиона за разне друге пројекте за које млади могу да аплицирају - каже, председница Савета за младе Скупштине града, Адријана Анастасов.

Према њеним речима, град издваја средства у сарадњи са Универзитетом, укључене су и градске општине, а Канцеларија за младе при Кабинету градоначелника располаже са три милиона динара за активности младих.

Када је реч о младим паровима, град Ниш је 2015. издвојио осам милиона динара за вантелесну оплодњу, уз беби-пакет за прворођену бебу даје се и по 20.000 динара, док незапослене породиље добијају по 50.000 динара за прво, друго, треће и четврто дете.

У алексиначкој, другој по величини општини у округу, како истиче координатор Канцеларије за младе Стефан Ђурић, општина је ове године определила 1,8 милиона динара пре свега за запошљавање, самозапошљавање и предузетништво.

незапосленост 01Знатно мање средстава издвојиле су општине Сврљиг, Ражањ, Гаџин Хан, Дољевац и Мерошина, које се, иначе, налазе у друштву најнеразвијенијих локалних самоуправа у Србији. Зараде су овде далеко испод републичког просека, а радна места за већину младих само пусти сан, те многи, било какво ухлебљење траже у Нишу, Београду, а последњих месеци све више у иностранству.

Нема тачних података, али у престоницу Србије одлази све мањи број младих из овог краја. Ниш је и сам у проблемима, те су школе страних језика просто опседнуте младима који би у Немачку, САД, Аустрију па чак и Аустралију. Само у Алексинцу за курс немачког пријавило се дупло више кандидата од 40 колико је тражено.

Колики је проблем незапосленост у овом делу Србије, говори и податак да се на евиденцији овдашње филијале Националне службе за запошљавање налазе 49.952 лица, од којих су 12.500 млади до 30 година. Највише је средњошколаца, 61 одсто, затим факултетлија 13 одсто. Само у Нишу на посао чека 33.566 људи, од тога 8.500 младих. У општини Алексинац посао тражи 7.415 лица међу њима 2.044 младих, у Ражњу 733 (201)...

ЧЕТВРТИНА СТАНОВНИКА МЛАДИ

ОД укупно око 373.400 становника на подручју Нишавског округа, нешто више од четвртине су млади до 30 година, а највише их је у Нишу - 60.000 и Алексинцу 16.366.


#   Ниш   Алексинац   млади   посао   незапосленост   Гаџин Хан   Канцеларија за младе   радна места   иностранство   анкета   одлазак   Адријана Анасатасов   Савет за младе   Стефан Ђурић   градске општине   акциони план   самозапошљавање
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима