Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Више од 37.000 Нишлија нема посао

rssBookmark and Share

Ниш 03.05.2014. Данас

Пролећни сајам запошљавања у Нишу био је одржан у уторак, 29. априла, у згради Нишког сајмишта. Била је то прилика да двадесетак послодаваца понуди посао за нешто више од 300 радника.

Више од 37.000 Нишлија нема посао

Овогодишњи сајам био је "посебан" због представљања послодаваца "Џонсон електрикс" и "Микелсен електроникс", који би у наредном периоду требало да започну производњу у Нишу. На Сајму су такође учествовале и компаније "Бенетон" са кооперантима,"Шинвон", "Yумис", "Екотраде", "Ергомаде", "Брашко", "Пекара Бранковић" и друге. Своје радно место моћи ће да потраже пекари, столари, лакирери, бравари, текстилци, прехрамбени, електро и машински техничари, електро и машински инжењери, као и радници других профила.

Ипак, "добра воља" ових послодаваца само је "кап у мору", пошто незапосленост у "центру југа Србије" не пада, упркос другачијим политичким обећањима. У нишкој филијали Националне службе за запошљавање саопштили су да су прошлог месеца на евиденцији била 37.152 незапослена грађана Ниша. У Нишавском округу, који осим Ниша обухвата и Алексинац, Сврљиг, Дољевац, Гаџин Хан, Ражањ и Мерошину, било су незапослена 54.804 грађана. Доступни подаци показују да Град Ниш држи неславни рекорд по стопи незапослености међу свим већим градовима, а Нишавски округ неславно "прво место" међу регионима у Србији.

Ниш, такође, има нижу просечну зараду од републичког просека, као и најнижа просечна примања међу свим већим градовима у земљи, а његове градске општине Палилула и Пантелеј спадају у двадесет најсиромашнијих у земљи. Републички завод за статистику објавио је да је просечна мартовска плата у Србији износила 59.782 динара, док је у Нишу била 53.720, у општини Пантелеј 43.983, а у Палилули 38.961 динара. Ипак, међу Нишлијама често се може чути да су и овакве статистике "оптимистичка лаж" јер "већина грађана живи са двадесетак хиљада динара месечно" и "једва саставља крај са крајем".

Због тога је, према писању медија, све већи број оних који живе "на рецку". Бројни су драгстори и продавнице који дозвољавају узимање намирница уз "уписивање у списак" и плаћање када се прими зарада или пензија. Власници продавница и продавци о томе не желе јавно да говоре, јер је реч о куповини без издавања фискалног рачуна, али незванично кажу да су на то принуђени, јер људи "немају пара". Неки од власника драгстора чак "кредитирају" купце, иначе своје комшије, тако што плаћају намирнице уместо њих до одређеног износа, а комшије им дају новац кад приме зараде.

Разлика

Ниш има просечну плату која је за скоро 22.000 динара нижа него у Београду, који је у марту имао "просек" од 75.305 динара, а чак 25.000 динара мању него у београдској општини Стари град, која је имала мартовски просек од 88.669 динара. Просечна мартовска плата у Нишу нижа је од оне у Новом Саду за 10.500 динара, а од оне у Крагујевцу за нешто више од три хиљаде динара.

Коментара: 0


#   Ниш   запошљавање   сајам   посао   Нишавски округ   незапосленост   Гаџин Хан   Џонсон електрик   послодавац   Пантелеј   прво место   Завод за статистику   радно место   градске општине   Микелсен електроникс
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима