Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Први сертификати Народног универзитета за штићенице Сигурне куће

rssBookmark and Share

Ниш 12.07.2019. Јужна Србија Инфо

Начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски уручила је сертификате трима штићеницама Сигурне куће за одређене занате стечене на Народном универзитету у Нишу, а после потписивања споразума о сарадњи Нишавског управног округа, Куће кластера, Народног универзитета и Сигурне куће у Нишу.

Први сертификати Народног универзитета за штићенице Сигурне куће

За шест месеци успели смо да штићеницама Сигурне куће обезбедимо могућност да заснују радни однос. Недостаје мала карика, а то је радно место. Улога Нишавског управног округа је да умрежава институције, а показало се у пракси да када се институције договоре, људима којима је помоћ неопходна, она брзо и стигне“, истакла је Драгана Сотировски, начелница Нишавског управног округа.

Средином фебруара у Нишавском округу је потписан протокол о сарањи између Округа, Народног универзитета, Куће кластера, Сигурне куће.

„Пријављујући насиље у породици и боравком у Сигурну кући жене су показале да желе своју и судбину своје деце да узму у своје руке, али и да верују друштву и институцијама. То је први корак који је важан за излазак из круга насиља, али је потребно начини још један и охрабрити их у економском смислу како би себи обезбедиле егзистенцију када напусте насилника“, каже директорка Сигурне куће, Соња Шћекић. 

Она је додала да је 80 одсто штићеница Сигурне куће незапослено.

„У највећем броју случајева то су жене које су завршиле само основну школу и управо из тог разлога им је неопходна додатна едукација и преквалификација“, истакла је Шчекић. 

Од могућих 200 занимања које је Народни универзитет понудио, оне су изабрале она занимања за која имају највише склоности па ће тако две штићенице Сигурне куће похађати курс за педикира-маникира, а једна за професионалног шминкера.

„Две едукације су лаћене средствима која су прикупљена на модној ревији која је недавно  одржана у Нишу, а једна је донација Народног универзитета“, додаје Соња Шћекић. „У овој ситуацији нам јако значи и подршка Куће кластера од које добијамо саветодавну помоћ, али уколико се нека од наших штићеница, у неком периоду, определи да покрене сопствени посао Кућа кластера ће јој помоћи у томе и понудиће јој бесплатне књиговођствене услуге у трајању од три месеца“.

Соња Шчекић, посебно истиче помоћ и подршку коју у овом случају Сигурна кућа добија од Нишавског округа, односно начелнице Сотировски, која је економско оснаживања штићеница Сигурне куће препознала као добар начин да се помогне рањивим категоријама у нашем друштву.

„Народни универзитет се прикључио овој активности јер сматрамо да и ми имамо важну социјалну улогу. Универзитет као кућа која је члан Европске асоцијације за неформално образовање је у прилици да помогне оваквој активности и то сада чинимо“, каже Марија Ранђеловић.

Коментара: 0


#   Ниш   запошљавање   Драгана Сотировски   Нишавски округ   образовање   сертификат   сигурна кућа   Соња Шћекић   насиље у породици   Нишавски управни округ   Марија Ранђеловић   радно место   Кућа кластера   Народни универзитет Ниш
#GradonacelnicaN @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима