Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кад се жене са интегритетом удруже, резултат је ту: Сарадњом и обуком кроз институције лакше до посла за штићенице Сигурне куће

rssBookmark and Share

Ниш 14.02.2019. Јужна Србија Инфо

Наредне недеље почиње обука за жене из Сигурне куће на Народном универзитету у Нишу, како би по стицању диплома могле да се запосле код послодаваца или да покрену сопствени посао и тако себе економски оснаже, речено је данас у Нишавском округу, где су протокол о сарадњи потписале директорка Сигурне куће Соња Шћекић и директорка Народног универзитета Марија Ранђеловић.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Сви се слажу, да овом ланцу сарадње успешних жена из институција, недостаје пета карика, а то је крајњи циљ пројекта, запослење.

Управо, то и јесте суштина, кроз едукацију, жене ће стећи квалификацију и битно самопоуздање, како би могле да се снађу и себе представе у најбољем светлу на тржишту рада.

Потписивању протокола је присуствовала начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски, као и Данка Милојковић, директорка "Куће кластера", која даје подршку овом пројекту. Паралелно са овим пројектом почеће и едукација жена о насиљу у породици у мањим срединама у којима, такође, постоји породично насиље али у којима се мање говори о томе у јавности због предрасуда које постоје, најавила је Драгана Сотировски.

„Пријављујући насиље у породици и боравком у Сигурну кући жене су показале да желе своју и судбину своје деце да узму у своје руке, али и да верују друштву и институцијама. То је први корак који је важан за излазак из круга насиља, али је потребно начини још један и охрабрити их у економском смислу како би себи обезбедиле егзистенцију када напусте насилника“, каже директорка Сигурне куће, Соња Шћекић. 

Она је додала да је 80 одсто штићеница Сигурне куће незапослено.

„У највећем броју случајева то су жене које су завршиле само основну школу и управо из тог разлога им је неопходна додатна едукација и преквалификација“, истакла је Шчекић. 

Од могућих 200 занимања које је Народни универзитет понудио, оне су изабрале она занимања за која имају највише склоности па ће тако две штићенице Сигурне куће похађати курс за педикира-маникира, а једна за професионалног шминкера.

„Две едукације биће плаћене средствима која су прикупљена на модној ревији која је недавно  одржана у Нишу, а једна је донација Народног универзитета“, додаје Соња Шћекић. „У овој ситуацији нам јако значи и подршка Куће кластера од које добијамо саветодавну помоћ, али  уколико се нека од наших штићеница, у неком периоду, определи да покрене сопствени посао Кућа кластера ће јој помоћи у томе и понудиће јој бесплатне књиговођствене услуге у трајању од три месеца“.

Соња Шчекић, посебно истиче помоћ и подршку коју у овом случају Сигурна кућа добија од Нишавског округа, односно начелнице Сотировски, која је економско оснаживања штићеница Сигурне куће препознала као добар начин да се помогне рањивим категоријама у нашем друштву.

„Народни универзитет се прикључио овој активности јер сматрамо да и ми имамо важну социјалну улогу. Универзитет као кућа која је члан Европске асоцијације за неформално образовање је у прилици да помогне оваквој активности и то сада чинимо“, каже Марија Ранђеловић.

„Тренутно за жене су најатрактивнија она занимања која су везана за школу моде и лепоте. Обука жена из Сигурне куће кренуће идуће недеље и трајаће онолико колико је то предвиђено нашим наставним плановима и програмима. Искрено се надам да ће и оне пронаћи  могућности за побољшање материјалне егзистенције своје породице и своје деце“, додаје Ранђеловић.

Коментара: 0


#   Ниш   Драгана Сотировски   образовање   сигурна кућа   Соња Шћекић   насиље у породици   Нишавски управни округ   Марија Ранђеловић   Данка Милојковић   Кућа кластера   Народни универзитет Ниш
#GradonacelnicaN @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима