Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kad se žene sa integritetom udruže, rezultat je tu: Saradnjom i obukom kroz institucije lakše do posla za štićenice Sigurne kuće

rssBookmark and Share

Niš 14.02.2019. Južna Srbija Info

Naredne nedelje počinje obuka za žene iz Sigurne kuće na Narodnom univerzitetu u Nišu, kako bi po sticanju diploma mogle da se zaposle kod poslodavaca ili da pokrenu sopstveni posao i tako sebe ekonomski osnaže, rečeno je danas u Nišavskom okrugu, gde su protokol o saradnji potpisale direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić i direktorka Narodnog univerziteta Marija Ranđelović.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Svi se slažu, da ovom lancu saradnje uspešnih žena iz institucija, nedostaje peta karika, a to je krajnji cilj projekta, zaposlenje.

Upravo, to i jeste suština, kroz edukaciju, žene će steći kvalifikaciju i bitno samopouzdanje, kako bi mogle da se snađu i sebe predstave u najboljem svetlu na tržištu rada.

Potpisivanju protokola je prisustvovala načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, kao i Danka Milojković, direktorka "Kuće klastera", koja daje podršku ovom projektu. Paralelno sa ovim projektom počeće i edukacija žena o nasilju u porodici u manjim sredinama u kojima, takođe, postoji porodično nasilje ali u kojima se manje govori o tome u javnosti zbog predrasuda koje postoje, najavila je Dragana Sotirovski.

„Prijavljujući nasilje u porodici i boravkom u Sigurnu kući žene su pokazale da žele svoju i sudbinu svoje dece da uzmu u svoje ruke, ali i da veruju društvu i institucijama. To je prvi korak koji je važan za izlazak iz kruga nasilja, ali je potrebno načini još jedan i ohrabriti ih u ekonomskom smislu kako bi sebi obezbedile egzistenciju kada napuste nasilnika“, kaže direktorka Sigurne kuće, Sonja Šćekić. 

Ona je dodala da je 80 odsto štićenica Sigurne kuće nezaposleno.

„U najvećem broju slučajeva to su žene koje su završile samo osnovnu školu i upravo iz tog razloga im je neophodna dodatna edukacija i prekvalifikacija“, istakla je Ščekić. 

Od mogućih 200 zanimanja koje je Narodni univerzitet ponudio, one su izabrale ona zanimanja za koja imaju najviše sklonosti pa će tako dve štićenice Sigurne kuće pohađati kurs za pedikira-manikira, a jedna za profesionalnog šminkera.

„Dve edukacije biće plaćene sredstvima koja su prikupljena na modnoj reviji koja je nedavno  održana u Nišu, a jedna je donacija Narodnog univerziteta“, dodaje Sonja Šćekić. „U ovoj situaciji nam jako znači i podrška Kuće klastera od koje dobijamo savetodavnu pomoć, ali  ukoliko se neka od naših štićenica, u nekom periodu, opredeli da pokrene sopstveni posao Kuća klastera će joj pomoći u tome i ponudiće joj besplatne knjigovođstvene usluge u trajanju od tri meseca“.

Sonja Ščekić, posebno ističe pomoć i podršku koju u ovom slučaju Sigurna kuća dobija od Nišavskog okruga, odnosno načelnice Sotirovski, koja je ekonomsko osnaživanja štićenica Sigurne kuće prepoznala kao dobar način da se pomogne ranjivim kategorijama u našem društvu.

„Narodni univerzitet se priključio ovoj aktivnosti jer smatramo da i mi imamo važnu socijalnu ulogu. Univerzitet kao kuća koja je član Evropske asocijacije za neformalno obrazovanje je u prilici da pomogne ovakvoj aktivnosti i to sada činimo“, kaže Marija Ranđelović.

„Trenutno za žene su najatraktivnija ona zanimanja koja su vezana za školu mode i lepote. Obuka žena iz Sigurne kuće krenuće iduće nedelje i trajaće onoliko koliko je to predviđeno našim nastavnim planovima i programima. Iskreno se nadam da će i one pronaći  mogućnosti za poboljšanje materijalne egzistencije svoje porodice i svoje dece“, dodaje Ranđelović.


#   Niš   Dragana Sotirovski   obrazovanje   sigurna kuća   Sonja Šćekić   nasilje u porodici   Nišavski upravni okrug   Marija Ranđelović   Danka Milojković   Kuća klastera   Narodni univerzitet Niš
#GradonacelnicaN @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima