Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prvi sertifikati Narodnog univerziteta za štićenice Sigurne kuće

rssBookmark and Share

Niš 12.07.2019. Južna Srbija Info

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski uručila je sertifikate trima štićenicama Sigurne kuće za određene zanate stečene na Narodnom univerzitetu u Nišu, a posle potpisivanja sporazuma o saradnji Nišavskog upravnog okruga, Kuće klastera, Narodnog univerziteta i Sigurne kuće u Nišu.

Prvi sertifikati Narodnog univerziteta za štićenice Sigurne kuće

Za šest meseci uspeli smo da štićenicama Sigurne kuće obezbedimo mogućnost da zasnuju radni odnos. Nedostaje mala karika, a to je radno mesto. Uloga Nišavskog upravnog okruga je da umrežava institucije, a pokazalo se u praksi da kada se institucije dogovore, ljudima kojima je pomoć neophodna, ona brzo i stigne“, istakla je Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga.

Sredinom februara u Nišavskom okrugu je potpisan protokol o saranji između Okruga, Narodnog univerziteta, Kuće klastera, Sigurne kuće.

„Prijavljujući nasilje u porodici i boravkom u Sigurnu kući žene su pokazale da žele svoju i sudbinu svoje dece da uzmu u svoje ruke, ali i da veruju društvu i institucijama. To je prvi korak koji je važan za izlazak iz kruga nasilja, ali je potrebno načini još jedan i ohrabriti ih u ekonomskom smislu kako bi sebi obezbedile egzistenciju kada napuste nasilnika“, kaže direktorka Sigurne kuće, Sonja Šćekić. 

Ona je dodala da je 80 odsto štićenica Sigurne kuće nezaposleno.

„U najvećem broju slučajeva to su žene koje su završile samo osnovnu školu i upravo iz tog razloga im je neophodna dodatna edukacija i prekvalifikacija“, istakla je Ščekić. 

Od mogućih 200 zanimanja koje je Narodni univerzitet ponudio, one su izabrale ona zanimanja za koja imaju najviše sklonosti pa će tako dve štićenice Sigurne kuće pohađati kurs za pedikira-manikira, a jedna za profesionalnog šminkera.

„Dve edukacije su laćene sredstvima koja su prikupljena na modnoj reviji koja je nedavno  održana u Nišu, a jedna je donacija Narodnog univerziteta“, dodaje Sonja Šćekić. „U ovoj situaciji nam jako znači i podrška Kuće klastera od koje dobijamo savetodavnu pomoć, ali ukoliko se neka od naših štićenica, u nekom periodu, opredeli da pokrene sopstveni posao Kuća klastera će joj pomoći u tome i ponudiće joj besplatne knjigovođstvene usluge u trajanju od tri meseca“.

Sonja Ščekić, posebno ističe pomoć i podršku koju u ovom slučaju Sigurna kuća dobija od Nišavskog okruga, odnosno načelnice Sotirovski, koja je ekonomsko osnaživanja štićenica Sigurne kuće prepoznala kao dobar način da se pomogne ranjivim kategorijama u našem društvu.

„Narodni univerzitet se priključio ovoj aktivnosti jer smatramo da i mi imamo važnu socijalnu ulogu. Univerzitet kao kuća koja je član Evropske asocijacije za neformalno obrazovanje je u prilici da pomogne ovakvoj aktivnosti i to sada činimo“, kaže Marija Ranđelović.

Komentara: 0


#   Niš   zapošljavanje   Dragana Sotirovski   Nišavski okrug   obrazovanje   sertifikat   sigurna kuća   Sonja Šćekić   nasilje u porodici   Nišavski upravni okrug   Marija Ranđelović   radno mesto   Kuća klastera   Narodni univerzitet Niš
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima