Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Većina mladih bi pobegla iz Niša

rssBookmark and Share

Niš 23.06.2015. D.Stojanović. V.Novosti, Južna Srbija Info

Kako zaustaviti odlazak mladih i školovanih.
Na evidenciji filijale NSZ 49.952 osoba, od kojih 12.500 ljudi do 30 godina.

U gradu na Nišavi 60 odsto mladih kaže da im je posao glavna briga
U gradu na Nišavi 60 odsto mladih kaže da im je posao glavna briga

Rezultati ankete na uzorku od 2.051 mladog Nišlije, starosti od 15 do 30 godina, pokazala je da ih najviše mori nezaposlenost. Čak 60 odsto odgovorilo je da im je posao najveća briga, a 64 odsto ne vidi svoju perspektivu u gradu na Nišavi. Rezultat je u proseku identičan i u ostalih šest opština u sastavu Nišavskog okruga, s tim, što je u pojedinim manjim sredinama, baš dogorelo do nokata.

Grad Niš i većina okolnih opština, već su usvojili Strategiju za brigu o mladima od 2015. do 2020. godine. Urađeni su i lokalni akcioni planovi za mlade, međutim, to gotovo ništa ne vredi, kada zbog slabog punjenja lokalnih kasa nema dovoljno para da se sprovede u delo sve ono što je zapisano u pomenutim dokumentima.

- Za ovu godinu u gradskoj kasi je predviđeno ukupno 50 miliona dinara za mlade. Između ostalog, 20 miliona je opredeljeno za podsticaj talentovanih učenika i studenata, 15 miliona za projekat "Prva šansa", pet miliona za razne druge projekte za koje mladi mogu da apliciraju - kaže, predsednica Saveta za mlade Skupštine grada, Adrijana Anastasov.

Prema njenim rečima, grad izdvaja sredstva u saradnji sa Univerzitetom, uključene su i gradske opštine, a Kancelarija za mlade pri Kabinetu gradonačelnika raspolaže sa tri miliona dinara za aktivnosti mladih.

Kada je reč o mladim parovima, grad Niš je 2015. izdvojio osam miliona dinara za vantelesnu oplodnju, uz bebi-paket za prvorođenu bebu daje se i po 20.000 dinara, dok nezaposlene porodilje dobijaju po 50.000 dinara za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

U aleksinačkoj, drugoj po veličini opštini u okrugu, kako ističe koordinator Kancelarije za mlade Stefan Đurić, opština je ove godine opredelila 1,8 miliona dinara pre svega za zapošljavanje, samozapošljavanje i preduzetništvo.

nezaposlenost 01Znatno manje sredstava izdvojile su opštine Svrljig, Ražanj, Gadžin Han, Doljevac i Merošina, koje se, inače, nalaze u društvu najnerazvijenijih lokalnih samouprava u Srbiji. Zarade su ovde daleko ispod republičkog proseka, a radna mesta za većinu mladih samo pusti san, te mnogi, bilo kakvo uhlebljenje traže u Nišu, Beogradu, a poslednjih meseci sve više u inostranstvu.

Nema tačnih podataka, ali u prestonicu Srbije odlazi sve manji broj mladih iz ovog kraja. Niš je i sam u problemima, te su škole stranih jezika prosto opsednute mladima koji bi u Nemačku, SAD, Austriju pa čak i Australiju. Samo u Aleksincu za kurs nemačkog prijavilo se duplo više kandidata od 40 koliko je traženo.

Koliki je problem nezaposlenost u ovom delu Srbije, govori i podatak da se na evidenciji ovdašnje filijale Nacionalne službe za zapošljavanje nalaze 49.952 lica, od kojih su 12.500 mladi do 30 godina. Najviše je srednjoškolaca, 61 odsto, zatim fakultetlija 13 odsto. Samo u Nišu na posao čeka 33.566 ljudi, od toga 8.500 mladih. U opštini Aleksinac posao traži 7.415 lica među njima 2.044 mladih, u Ražnju 733 (201)...

ČETVRTINA STANOVNIKA MLADI

OD ukupno oko 373.400 stanovnika na području Nišavskog okruga, nešto više od četvrtine su mladi do 30 godina, a najviše ih je u Nišu - 60.000 i Aleksincu 16.366.

Komentara: 0


#   Niš   Aleksinac   mladi   posao   nezaposlenost   Gadžin Han   Kancelarija za mlade   radna mesta   inostranstvo   anketa   odlazak   Adrijana Anasatasov   Savet za mlade   Stefan Đurić   gradske opštine   akcioni plan   samozapošljavanje
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima