Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mladi iz Srbije u "koferima" iznose po 54.000 evra

Bookmark and Share

29.03.2019. RTS, Južna Srbija Info

Zbog odlaska mladih iz zemlje godišnje gubimo između 300 miliona i 1,2 milijarde evra, pokazalo je najnovije istraživanje Instituta za razvoj i inovaciju. Direktor Instituta Nenad Jevtović kaže da mladi kada odlaze u jednom koferu odnose ono što je uloženo u njihovo školovanje, a u drugom koferu potencijalni BDP Srbije.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Nenad Jevtović je, gostujući u "Beogradskoj hronici", naveo da nijedna državna institucija, pre svega Republički zavod za statistiku, nema tačne ni precizne podatke o broju mladih koji odlaze iz Srbije.

Podaci koje je koristio Institut za razvoj i inovaciju jesu procene međunarodnih organizacija – OECD-a i UN.

"Prema procenama međunarodnih organizacija iz Srbije godišnje ode između 15.700 lica i čak 49.000. To su neke najcrnje prognoze koje pokazuju koliko ljudi odlazi iz Srbije", dodao je Jevtović.

Prema istim procenama iz Srbije je od 2012. do 2016. otišlo oko 245.000 ljudi.

"Biće vam jasno zašto mladi imaju želju da odu kada prosečan BDP po glavi stanovnika u Srbiji iznosi oko 6.000 dolara, a u Nemačkoj 42.000 dolara", rekao je Jevtović i dodao da su se u istraživanju posvetili ekonomskom aspektu odlaska mladih.

Koliko je uloženo u visokoobrazovanog čoveka 

Ono čega smo svesni je da nisu samo ekonomski razlozi zbog kojih mladi odlaze iz Srbije, ali ova analiza predstavlja jedan ekonomski pogled na problem sa kojim se suočavamo, objasnio je Jevtović.

"Jedan visokoobrazovani mlad čovek – Srbija u njega, kao i njegova porodica, tokom njegovog školovanja uloži 34.500 evra", rekao je Jevtović.

Objasnio je da su posmatrali jednog mladog čoveka koji je 2000. godine krenuo u predškolsko, on je 2018. diplomirao i u tom periodu država i domaćinstvo uložili su u njega 34.500 evra.

"Kada on ode iz naše iz zemlje on sa sobom na aerodromu u svom koferu spakuje tih 34.500 evra i benefite od toga ima zemlja u koju on odlazi, a Srbija apsolutno gubi", istakao je Jevtović.

A u drugom koferu 19.500 evra 

U drugom koferu, kako je slikovito objasnio Jevtović, ta mlada osoba odnosi potencijalni BDP Srbije. "U tom drugom koferu se nalazi u proseku 19.500 evra", dodao je Jevtović.

"Novac koji je ukožen u obrazovanje gubimo u trenutku kada mlada osoba napusti zemlju, a novac koji gubimo po osnovu propuštenog BDP-a se ostvaruje u svim narednim godinama", naglasio je Jevtović.

Jevtović je napravio poređenje rekavši da se zbog odlaska mladih po osnovu obrazovanja izgubilo između 300 miliona i 1,2 milijarde evra, a da izvoz IT usluga iznosi 1,1 milijardu.

"Dakle sve ono što naši programeri i usluge takve vrste izvezu mi isto toliko izgubimo zato što nam odlaze ljudi", rekao je Jevtović.

Ključno pitanje za društvo 

Ukazao je da je važan ovaj prvi korak i da ih raduje pozornost javnosti, ali da očekuju pozive nadležnih državnih organa sa kojima će ući u dijalog. Ovo treba da predstavlja ključno pitanje za društvo, smatra Jevtović.

"Ova analiza predstavalja prvi korak u maratonu, još gore taj maraton se ne trči po betonskoj podlozi, već ga trčimo po pesku. Ovo je jedan dalekosežni problem o kome ne možemo govoriti u prethodnih pet, deset, 50 godina, možemo reći da je ovaj problem na našim prostorima prisutan vekovima", tvrdi Jevtović.

Naveo je da se formirala Inicijativa za ostanak mladih koja pokušava da okupi ključne državne aktere, ali i civilni i privatni sektor gde će se govoriti o problemu odlaska.

Naglasio je da je važno doći do podataka o mladim ljudima koji su otišli, da znamo gde su i da ih određenim merama privučemo da se vrate.

"I ne samo da se vrate, već da počnu da deo svog posla i svojih aktivnosti ostvaruju u Srbiji. Za to su posebno bitne cirkularne migracije gde neko zarađuje i radi u Londonu, a dolazi da troši, investira i, što je najvažnije, širi svoje znanje u Srbiji", zaključio je Jevtović.

Komentara: 0


#   mladi   obrazovanje   školstvo   Zavod za statistiku   BDP   inostranstvo   odlazak
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima