Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На шта су се грађани највише жалили омбудсману у протекле две године пандемије

Bookmark and Share

21.01.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Заштитник грађана Зоран Пашалић наводи за РТС да се грађани жале да предуго чекају на операције, на услове лечења, неадекватне поступке лекара, имовинско-правну заштиту, имовинско-економске услове као што су катастар легализација, остваривања права на пензију...

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Зоран Пашалић је гостујући у Београдској хроници навео да се број обраћања заштитнику грађана у пандемијским условима значајније повећао у односу на пре пандемијске услове.

"Број обрађања грађана је 60 одсто повећан за време ванредног стања и да је отприлике таква интенција била да се број обраћања заштитнику грађана у пандемијским условима значајније повећао у односу на пре пандемијске услове", наводо Пашалић..

И зато је, додаје он,  институција морала да на неки начин уведе и другачије радно време и другачији однос односно пријем, контакт са грађанима да би многе проблеме који су се појавили решавали. 

Како каже, грађани се жале да предуго чекају на операције, на услове лечења, на неадекватне поступке лекара, имовинско-правну заштиту, дуго чекање пензија, имовинско-економске услове као што су катастар легализација...

"Код остваривања прва на пензију највећи проблем је дуго чекање оно доводи наше грађане који имају право на пензију у јако лошу ситуацију. Тај неки вакум између престанка радног односа и пријема прве пензије их заиста доводи у незгодну ситуацију. И онда се они обраћају нама и онда ми у контакту са ПИО Фондом то решавамо", објашњава Пашалић. 

Пандемија је, каже гост Београдске хронике, успорила много, све неке редовне активности, и зато се грађани у крајњој инстанци обраћају нама, када су незадовољни брзином решавања њихових проблема.

Објашњава да Институција заштитника, може на више начина да помогне грађанма.

"Углавном се ми обраћамо прво поводом конкретних случајева онима којима треба, онима који управљају тим установима, углавном их тада и решавамо, а у случајевима када је то немогуће онда вишим инстанцама које се баве оваквим врстама проблема", наводи Пашалић.

Подсећа да нема могућност присиле извршења својих препорука.

"Ми немамо могућност присиле. Ми смо практично једина независна која има и уставни третман и која нема могућност присиле у смислу чак ни отварања поступака, подношења пријава за одређена непоступања", навео је гост Београдске хронике


#   грађани   жалбе   Зоран Пашалић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима