Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Награда „Драинац“ за Миљурка Вукадиновића

rssBookmark and Share

Прокупље 21.05.2013. Autor: M.Maksimović

Честитајући добитнику на награди Михајловић је између осталог рекао да су Драинчеви књижевни сусрети од самог постојања и током читавог трајања били у комуникацији са јавношћу као манифестација на којој се представља и афирмише савремено књижевно стваралаштво.

Награда „Драинац“ за Миљурка Вукадиновића

 Након полагања венаца на спомен бисту Рада Драинца на Хисару, у Општини Прокупље у присуству бројних званица и некадашњих добитника престижне песничке награде „Драинац“, овогодишњем лауреату Миљурку Вукадиновићу ово значајно признање уручио је председник Савета „Драинчевих сусрета“ и председник Скупштине општине Прокупље Радослав Михајловић.

О добитнику награде на уручењу говорили су чланови жирија Драган Барјактаревић и проф. др Горан Максимовић, истакавши да Вукадиновићева поезија, поред изричите индивидуалности, емитује експресију Драинчевог духа и лирску енергију, која је комплементарна главним примесама Драинчеве поезије. Реч је о књигама „Еп о Шљивамешу“, „Колачевини“, „Шкр/Гуту“, као поетској трилогији којом песник дописује богату литерарну библиографију и наставља стваралачку фазу изван литерарних конвенција.

            - За мене је Драинац више од књижевности, јер је мој однос према овом песнику дубоко личан, а уз то га сматрам једном од најзначајнијих парадигми наше међуратне и авангардне књижевности. Драинац је за мене био нешто још пре граматике и књижевности. Сада када имам, рачунајући и преводе, више књига но година, када сам добио више од 20 награда за поезију, кратку причу и превођење, Драинац ме обавезује да извршим кратку „смотру актуелних догађаја“ не би ли се јасно видело како стојимо са Драинцем погледамо ли његове поседе, истакао је овогодишњи лауреат Миљурко Вукадиновић беседећи о Драинцу.

            По уручењу, писци, гости Драинчевих сусрета дружење су наставили у Народном музеју Топлице казујући своје стихове љубитељима поезије. Поред прокупачких стваралаца публици су се обратили и Радомир Андрић, Јеремија Лазић, Небојша Јеврић, Злата Коцић, Милоје Дончић, Мирослав Цера Михаиловић, Братислав Милановић, Зоран Богнар, Андреј Јелић Мариоков, Радослав Стојановић, Александар Лукић и Зоран Вучић. 

Коментара: 0


#   Прокупље   награда   Горан Максимовић   Братислав Милановић   Радослав Михајловић   Злата Коцић
@


 


[ Додај коментар ]