Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nagrada „Drainac“ za Miljurka Vukadinovića

rssBookmark and Share

Prokuplje 21.05.2013. Autor: M.Maksimović

Čestitajući dobitniku na nagradi Mihajlović je između ostalog rekao da su Drainčevi književni susreti od samog postojanja i tokom čitavog trajanja bili u komunikaciji sa javnošću kao manifestacija na kojoj se predstavlja i afirmiše savremeno književno stvaralaštvo.

Nagrada „Drainac“ za Miljurka Vukadinovića

 Nakon polaganja venaca na spomen bistu Rada Drainca na Hisaru, u Opštini Prokuplje u prisustvu brojnih zvanica i nekadašnjih dobitnika prestižne pesničke nagrade „Drainac“, ovogodišnjem laureatu Miljurku Vukadinoviću ovo značajno priznanje uručio je predsednik Saveta „Drainčevih susreta“ i predsednik Skupštine opštine Prokuplje Radoslav Mihajlović.

O dobitniku nagrade na uručenju govorili su članovi žirija Dragan Barjaktarević i prof. dr Goran Maksimović, istakavši da Vukadinovićeva poezija, pored izričite individualnosti, emituje ekspresiju Drainčevog duha i lirsku energiju, koja je komplementarna glavnim primesama Drainčeve poezije. Reč je o knjigama „Ep o Šljivamešu“, „Kolačevini“, „Škr/Gutu“, kao poetskoj trilogiji kojom pesnik dopisuje bogatu literarnu bibliografiju i nastavlja stvaralačku fazu izvan literarnih konvencija.

            - Za mene je Drainac više od književnosti, jer je moj odnos prema ovom pesniku duboko ličan, a uz to ga smatram jednom od najznačajnijih paradigmi naše međuratne i avangardne književnosti. Drainac je za mene bio nešto još pre gramatike i književnosti. Sada kada imam, računajući i prevode, više knjiga no godina, kada sam dobio više od 20 nagrada za poeziju, kratku priču i prevođenje, Drainac me obavezuje da izvršim kratku „smotru aktuelnih događaja“ ne bi li se jasno videlo kako stojimo sa Draincem pogledamo li njegove posede, istakao je ovogodišnji laureat Miljurko Vukadinović besedeći o Draincu.

            Po uručenju, pisci, gosti Drainčevih susreta druženje su nastavili u Narodnom muzeju Toplice kazujući svoje stihove ljubiteljima poezije. Pored prokupačkih stvaralaca publici su se obratili i Radomir Andrić, Jeremija Lazić, Nebojša Jevrić, Zlata Kocić, Miloje Dončić, Miroslav Cera Mihailović, Bratislav Milanović, Zoran Bognar, Andrej Jelić Mariokov, Radoslav Stojanović, Aleksandar Lukić i Zoran Vučić. 

Komentara: 0


#   Prokuplje   nagrada   Goran Maksimović   Bratislav Milanović   Radoslav Mihajlović   Zlata Kocić
@


 


[ Dodaj komentar ]