Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Најбољи су нишки падобранци: Обележен Дан војних падобранаца

rssBookmark and Share

Ниш 14.10.2019. Јужна Србија Инфо

Јубилеј, каквим се ретко која земља у свету може похвалити, падобранци су обележили онако како само они знају - падобранским скоковима.

Најбољи су нишки падобранци: Обележен Дан војних падобранаца

Протекле суботе, на нишком војном аеродрому „Наредник пилот Михајло Петровић“ је одржана свечаност поводом Дана војних падобранаца - 14. октобра, на којој су припадници 63. падобранског батаљона обележили седамдесетпет година од формирања првих падобранских јединица у Србији.

Свечаности су присуствовали државни секретар Александар Живковић, заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров, заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан, представници Српске православне цркве, МУП-а и локалне самоуправе, гости из Републике Грчке, ветерани  63. падобранске бригаде и чланови породица погинулих припадника тог састава. 

Командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан је у свом говору поздравио породице погинулих јунака, њихове наследнике и ветеране 63. падобранске бригаде и том приликом подвукао да су припадници падобранског батаљона између прошлогодишњег и данашњег обележавања Дана војних падобранаца своју оспособљеност и оперативну способност осведочили и унапредили на читавом корпусу успешно реализованих задатака, приказа и вежби у Србији и иностранству. Речи команданта Специјалне бригаде потврдио је и командант 63.падобранског батаљона потпуковник Бобан Георгијев подсетивши на успешно извршене бројне задатке попут падобранских скокова, тактичких увежбавања и вежби, различитих гађања и заједничких вежби са припадницима специјалних јединица страних оружаних снага из Руске федерације, Белорусије и Грчке. 

Србија  спада међу ретке земље у Европи и свету које имају вишедеценијску традицију падобранских јединица и зато су припадници 63. падобранског батаљона седамдесетпет година постојања обележили атрактивним демо скоковима и спуштањем застава Републике Србије, Војске Србије, Специјалне бригаде, 63.падобранског батаљона  и града Ниша испред неколико хиљада грађана Ниша који су присуствовали свечаности. Посебну атракцију Дана војних падобранаца представљао је и тандем скок Нејца Јурича и Горана Тодоровића, бившег припадника 63. падобранске бригаде, који је у инвалидским колицима од 2003.године када је након отказа главног падобрана задобио тешке телесне повреде.   Данас је извео свој 36-ти падобрански скок након несреће, а међу првима му је честитао државни секретар Министарства одбране Александар Живковић.

Поводом дана војних падобранаца најбољи су добили награде, признања и књиге, док је више падобранаца добило Златну статуу за навршених петнаест година падобранске службе. Признања је доделило и Удружење ветерана 63. падобранске бригаде, док је 63. падобрански батаљон доделио плакете за изузетну сарадњу удружењима, институцијама и појединцима.  Гости су на крају свечаности обишли збор технике и наоружања, спомен комплекс 63. падобранског батаљона и положили венце на споменик падобранцима који су погинули у борбеним дејствима.

Коментара: 0


#   Ниш   аеродром   63. падобранска   Војска Србије   војни аеродром
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима