Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Након покушаја преваре алексиначке фирме са извозом воћа у Русију, уводи се апликација о пореклу робе

rssBookmark and Share

Алексинац 25.02.2019. Јужна Србија Инфо, РТС

Након још једне афере са извозом препакованог воћа у Русију, држава најављује коначан обрачун са преварантима. Због илегалног реекспорта воћа Управа царина уводи апликацију о пореклу робе, о чему је за РТС говорила Сара Срдић, координатор у Сектору за тарифске послове Управе царина.

Фото: РТС
Фото: РТС

Поред контрола на граници, Управа царина врши и накнадне контроле, чијој ће ефикасности поменута апликација за праћење порекла значајно допринети.

„На тај начин штитимо, не само Споразум са Русијом, већ и и углед Србије, добре привреднике и произвођаче који послују у легалним токовима. Надамо се да ћемо појачаним контролама искоренити или барем доста смањити злоупотребе“, истакла је саговорница из Управе царина.

Новинарка је у прилогу подсетила на прошлонедељни случај када је ухапшено неколико извозника и педесетак пољопривредника који су им за око сто евра издавали потврде да је воће из увоза произведено на њиховим парцелама.

Ратко Вукићевић из Асоцијације "Плодови Србије" каже да је та организација, знајући трговачке манире, одмах по увођењу европских санкција Русији тражила забрану реекспорта.

Прошле године увезено је 34.000 тона јабука, а према Вукућевићевим речима, свако ко се иоле бави тим послом у Србији зна да то није завршило на трпези наших грађана, него је било намењено реекспорту. На тај начин се, како каже, уништавају наше залихе, произвођачи и наши пољопривредници који су уложили огромна средства у производњу, да би на крају те јабуке дали у бесцење или их, пак, бацили.

Воћари се не баве реекспортом, већ само производе и, како упозоравају, без извоза нашег воћа држава ће претрпети неизмерну штету.

Да последице могу бити погубне, сведочи пример претпрошогодишњег ембарга уведеног на извоз крушака када је Русији испоручена сорта "конференс", која се производи у Белгији.

Иако је та забрана укинута, Србија је у августу прошле године добила нову. Тада је забрањен извоз коштичавог воћа због вируса монилије који у нашој земљи није постојао док није почео реекспорт. Том приликом је, како се наводи у прилогу, затајила фитопатолошка служба која издаје здравствено уверење о исправности увезеног воћа.

У Управи за заштиту биља тим поводом наводе да једна од тема недавних разговора надлежних институција Србије и Русије била је управо извоз коштичавог воћа у овој сезони. Договорено је да наша земља руској страни достави програм управљања штетним организмом ''мonilinia fructicola'', након чега се очекује да извоз буде дозвољен.

О овоме је говорио и министар пољопривреде Бранислав Недимовић, упозоривши да ће свако ко угрози Споразум о слободној трговини са Русијом бити кажњен.

„Појединци који украду милион или 100.000 евра, мислећи да ће на тај начин постићи неки интерес, могу да прођу неоткривени, али само накратко. На дужи рок сигурно ћемо их разоткрити, јер се такве махинације јасно виде у папирима, а питање је само докле ће им то бити дозвољено“, упозорио је он.

Подсетимо, прошле недеље, припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, ухапсили су пет особа које су осумњичене да су увозиле воће из Грчке, израђивали за њега лажну документацију и потом га, као производе српског порекла, продавали на тржишту Руске Федерације.

Сумња се да су ухапшени из предузећа „Цоја Промет“ током 2017. године и 2018. године, преко три предузећа из Београда, Алексинца и Прешева организовали увоз брескви и нектарина из Грчке и притом сачињавали лажну документацију о наводном откупу, како би га приказали као домаће.

Сумња се да су потом брескве и нектарине, преко предузећа „Цоја Промет“, извожене у Руску Федерацију, супротно споразуму о слободној трговини између две земље и Уредби о евиденцији извозника воћа и поврћа у Руску Федерацију.

Коментара: 0


#   Алексинац   воће   Управа царина   Русија   Министарство пољопривреде   Бранислав Недимовић   Цоја промет
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима