Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nakon pokušaja prevare aleksinačke firme sa izvozom voća u Rusiju, uvodi se aplikacija o poreklu robe

rssBookmark and Share

Aleksinac 25.02.2019. Južna Srbija Info, RTS

Nakon još jedne afere sa izvozom prepakovanog voća u Rusiju, država najavljuje konačan obračun sa prevarantima. Zbog ilegalnog reeksporta voća Uprava carina uvodi aplikaciju o poreklu robe, o čemu je za RTS govorila Sara Srdić, koordinator u Sektoru za tarifske poslove Uprave carina.

Foto: RTS
Foto: RTS

Pored kontrola na granici, Uprava carina vrši i naknadne kontrole, čijoj će efikasnosti pomenuta aplikacija za praćenje porekla značajno doprineti.

„Na taj način štitimo, ne samo Sporazum sa Rusijom, već i i ugled Srbije, dobre privrednike i proizvođače koji posluju u legalnim tokovima. Nadamo se da ćemo pojačanim kontrolama iskoreniti ili barem dosta smanjiti zloupotrebe“, istakla je sagovornica iz Uprave carina.

Novinarka je u prilogu podsetila na prošlonedeljni slučaj kada je uhapšeno nekoliko izvoznika i pedesetak poljoprivrednika koji su im za oko sto evra izdavali potvrde da je voće iz uvoza proizvedeno na njihovim parcelama.

Ratko Vukićević iz Asocijacije "Plodovi Srbije" kaže da je ta organizacija, znajući trgovačke manire, odmah po uvođenju evropskih sankcija Rusiji tražila zabranu reeksporta.

Prošle godine uvezeno je 34.000 tona jabuka, a prema Vukućevićevim rečima, svako ko se iole bavi tim poslom u Srbiji zna da to nije završilo na trpezi naših građana, nego je bilo namenjeno reeksportu. Na taj način se, kako kaže, uništavaju naše zalihe, proizvođači i naši poljoprivrednici koji su uložili ogromna sredstva u proizvodnju, da bi na kraju te jabuke dali u bescenje ili ih, pak, bacili.

Voćari se ne bave reeksportom, već samo proizvode i, kako upozoravaju, bez izvoza našeg voća država će pretrpeti neizmernu štetu.

Da posledice mogu biti pogubne, svedoči primer pretprošogodišnjeg embarga uvedenog na izvoz krušaka kada je Rusiji isporučena sorta "konferens", koja se proizvodi u Belgiji.

Iako je ta zabrana ukinuta, Srbija je u avgustu prošle godine dobila novu. Tada je zabranjen izvoz koštičavog voća zbog virusa monilije koji u našoj zemlji nije postojao dok nije počeo reeksport. Tom prilikom je, kako se navodi u prilogu, zatajila fitopatološka služba koja izdaje zdravstveno uverenje o ispravnosti uvezenog voća.

U Upravi za zaštitu bilja tim povodom navode da jedna od tema nedavnih razgovora nadležnih institucija Srbije i Rusije bila je upravo izvoz koštičavog voća u ovoj sezoni. Dogovoreno je da naša zemlja ruskoj strani dostavi program upravljanja štetnim organizmom ''monilinia fructicola'', nakon čega se očekuje da izvoz bude dozvoljen.

O ovome je govorio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, upozorivši da će svako ko ugrozi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom biti kažnjen.

„Pojedinci koji ukradu milion ili 100.000 evra, misleći da će na taj način postići neki interes, mogu da prođu neotkriveni, ali samo nakratko. Na duži rok sigurno ćemo ih razotkriti, jer se takve mahinacije jasno vide u papirima, a pitanje je samo dokle će im to biti dozvoljeno“, upozorio je on.

Podsetimo, prošle nedelje, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, uhapsili su pet osoba koje su osumnjičene da su uvozile voće iz Grčke, izrađivali za njega lažnu dokumentaciju i potom ga, kao proizvode srpskog porekla, prodavali na tržištu Ruske Federacije.

Sumnja se da su uhapšeni iz preduzeća „Coja Promet“ tokom 2017. godine i 2018. godine, preko tri preduzeća iz Beograda, Aleksinca i Preševa organizovali uvoz breskvi i nektarina iz Grčke i pritom sačinjavali lažnu dokumentaciju o navodnom otkupu, kako bi ga prikazali kao domaće.

Sumnja se da su potom breskve i nektarine, preko preduzeća „Coja Promet“, izvožene u Rusku Federaciju, suprotno sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje i Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju.

Komentara: 0


#   Aleksinac   voće   Uprava carina   Rusija   Ministarstvo poljoprivrede   Branislav Nedimović   Coja promet
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima