Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nedimović: Srbija za dva meseca izvezla 12.000 tona maline, dominiramo u kvalitetu

rssBookmark and Share

Leskovac 14.03.2017. Južna Srbija Info

Pored Arilja, poljoprivrednici iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga sve više se odlučuju za uzgajanje maline.

Nedimović: Srbija za dva meseca izvezla 12.000 tona maline, dominiramo u kvalitetu

Nedimović je nakon sastanka sa hladnjačarima istakao da su apsolutno netačne tvrdnje da uvoz maline uništava domaću proizvodnju, navodeći kao primer da je tokom januara i februara u Srbiju uvezeno svega 1.000 tona maline, od čega 600 tona iz BiH.

“Mi smo potpisnici različitih sporazuma koji garantuju otvoreno tržište, ali Srbija dominira u kvalitetu i uvezena roba ne može trenutno da parira našoj”, naglasio je ministar.

Nedimović je takođe pozvao hladnjačare odnosno otkupljivače maline i drugog jagodičastog i bobičastog voća, posle jučerašnjeg poziva upućenog proizvođačima iz Ivanjice, da učestvuju u formiranju posebne stalne radne grupe u okviru Ministarstva poljoprivrede koja će koordinirati između njih.

U radnoj grupi će biti i predstavnici Instituta za voćarstvo, kao i ministarstava privrede, trgovine i finansija, u čijem je sastavu Uprava carina.

“Želimo na sveobuhvatan način da sagledamo malinu kao strateški poljoprivredni proizvod, ne samo u okviru otkupne cene koja će biti ove godine, već i šire – da li imamo dovoljno skladišnih kapaciteta za kompletnu proizvodnju i šta će se dešavati u narednim godinama”, rekao je Nedimović.

 Ministar je prethodno obišao i Sjenicu, gde je istakao da je srpskoj poljoprivredi potrebno što više lokalnih brendova sa oznakom geografskog porekla, kao i da je Sjenički sir dobar primer kako može da se poveća konkurentnost proizvoda i njegova cena.

“Što više imamo proizvođača sa oznakom geografskog porekla, poljoprivreda postaje konkurentnija, a onda možemo da dobijemo veću cenu. Priča o Sjeničkom siru je jedna od najkvalitetnijih, ako to ne uradimo na ovom mestu ne znam gde drugo možemo to da promovišemo”, naveo je Nedimović u razgovoru sa proizvođačima.

Nedimović je podsetio da Ministarstvo daje podsticaje za muzne krave koje su umatičene, podsticaje za ovčarstvo, kao i premiju po litru mleka za koju plaća sedam dinara.

Ministar je napomenuo da premija neće biti ista za sve, jer će se od 1 januara 2018. plaćati u zavisnosti od kvaliteta plaćati premija.

“Ko bude imao kvalitetnije mleko davaćemo mu više novca. Da razdvojimo kvalitet od nekvaliteta, da ne bude svima isto”, rekao je Nedimović.

Komentara: 0


#   Leskovac   Vranje   Uprava carina   maline   Ministarstvo poljoprivrede   Branislav Nedimović   konkurentnost
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima