Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Насилници, које судије пуштају на слободу, поново нападају

rssBookmark and Share

Врање 24.01.2014. Алексинац.Нет

Најновији талас злочина који се дешава од стране вишеструких повратника, даје нам за право да се питамо шта раде судски органи и полицијска служба.

Илија Видановић
Илија Видановић

Најновији случаје јесте напад Илије Видановића на сина народног посланика СПС из Ниша. Илија, који је пре пар дана осумњичен за напад на народног посланика СНС из Врања Драгана Николића, после привођења пуштен је да се брани са слободе. Њега је ослободио судија за претходни поступак Драган Стефановић.

Након тога Видановић је, са још једним саучесником, напао Предрага Влајковића из Ниша и то палицом за безбол, и том приликом му задали тешке телесне повреде..

Али ни то није било довољно за притвор. Илији Видановићу и судија Основног суда у Нишу није одредио притвор за напад на Предрага Влајковића, већ га након полицијског задржавања пустио да се брани са слободе.

Основни тужилац Саша Ђокић је потврдио да је Тужилаштво тражило да се притвор одреди, али да је из полиције стигла информација да је Видановић пуштен на слободу.

"Нас нико није званично обавестио, али смо из полиције добили информацију да је њиховим људима судија рекао да пусте осумњиченог" - рекао је Ђокић.

Приликом саслушања осумњичени је у потпуности признао и објаснио дело.

Претходно нападнути посланик СНС из Врања Драган Николић изјавио је да су се нови инциденти и очекивали, с обзиром да је Видановић у Врању пуштен да се брани са слободе.

– Желим да честитам судији Драгану Стефановићу на одлуци да Видановићу и још двојици помагача не одреди притвор.

Очито да је тим људима то професија, те очекујем да ће и остала тројица момака некоме наредних дана поломити руку или урадити нешто још горе.

 

Судија пустио пљачкаше, јер у судници није било струје

Горан Љубеновић (53), његов син Марко (21) и комшија из Житковца Никола Ђорђевић (19), као и Славко Митровић (21) из Прћиловице и Слободан Дикић (25) из Моравца и још двоје осумњичених чија имена нису саопштена, који су мучили и опљачкали Живка (78) и Милицу (78) Миловановић из Крушја, ишетали су на слободу из граде суда.

Због нестанка струје прекјуче их је пустио судија Александар Теодосић. Судија је свој поступак образложио тиме да су осумњичени изашли да се бране са слободе јер их тужилац није саслушао. Зато није имао комплетну документацију да би одлучивао о притвору групе која је супружнике напала 8. јануара.

Портпарол тужилаштва Вишег тужилаштва Владимир Павловић истиче да они нису направили пропуст.

- Струја је нестала у петак пре подне, када је требало да осумњичени буду саслушани. Али њих је већ испитала полиција и није било потребе да се понови саслушање. Тужилац је и на машини откуцао предлог за одређивање притвора и доставио га суду. Значи, тужилаштво је тражило да се пошаљу у притвор – подвлачи Павловић.

Ни у Вишем суду у Нишу не прихватају одговорност. Правдају се да им тужилаштво није доставило комплетну документацију, па судија није имао на основу чега да их задржи у притвору.

 

Ни Четник ни Јоцић нису робијали

Иако постоји основана сумња, као и докази да су вршили више кривичних дела, судије никада нису изрекле казну овој двојици криминалаца. Против Урошевића су, до сада, подношене кривичне пријаве за наношење лаких и тешких повреда, насилничко понашање и покушај изнуде.

Александар Јоцић је априла 2013. ухапшен због сумње да је из БМВ-а пуцао и покушао да убије припадника супротног табора Јована Ј. (28) који је срећом прошао неповређен. Јоцић је неко време провео у притвору, након чега је пуштен на слободу.

 

У Алексинцу се добро зна ко живи од криминалних активности, јер појединци возе скупе аутомобиле, живе лагодно, имају модерне и велике куће, а није познато да се баве неким легалним пословима.

 

 

Док државни органи не раде свој посао, грађани страхују

Грађани страхују, јер криминалци пуцају на улицама, често и у сред беле дана. Пљачкају се трафике и продавнице, најчешће уз претњу ножевима и пиштољима. Углавном се ради о повратницима. Грађани све чешће одбијају да пријаве ове случајеве, јер немају поверење у државне органе и плаше се касније освете.

- У страху смо од освете од када су ти разбојници пуштени на слободу. Уплашени смо, јер не знамо шта нам доноси ноћ – речи су Милице Миловановић, коју су са мужем Живком разбојници мучили да би им отели 1.120 евра и 18.000 динара.

- Судија одлучује о притвору када се осумњичени саслушају у тужилаштву. Будући да седморка није била саслушана, судија није имао материјал да би проценио тежину почињеног кривичног дела. Свако даље задржавање осумњичених би било противуставно и противзаконито – наводи портпарол суда у Нишу Тамара Цветановић Савић.

Начелник нишке полиције Срђан Грекуловић, у шоку због одлуке правосуђа, каже да је о пуштању разбојника обавестио шефове у МУП-у.

- Не могу да верујем да се због нестанка струје такви разбојници пуштају на слободу. Да ли то значи да ни полиција не би требало да хапси ако нема струје? Не бих да коментаришем одлуку суда и да то изгледа као притисак. Ова одлука је у најмању руку чудна – подвлачи Грекуловић.

Коментара: 0


#   Врање   Алексинац   полиција   Срђан Грекуловић   криминал   Алексинац.Нет   Ана Николић   Драган Николић   Горан Љубеновић   Никола Ђорђевић   Славко Митровић   Слободан Дикић   Александар Теодосић   Александар Јоцић   Мића Урошевић Четник   Илија Видановић   Драган Стефановић   Саша Ђокић   тема дана   насилничко понашање   нема струје   кривичне пријаве
@aleksinacnet @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима