Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nasilnici, koje sudije puštaju na slobodu, ponovo napadaju

rssBookmark and Share

Vranje 24.01.2014. Aleksinac.Net

Najnoviji talas zločina koji se dešava od strane višestrukih povratnika, daje nam za pravo da se pitamo šta rade sudski organi i policijska služba.

Ilija Vidanović
Ilija Vidanović

Najnoviji slučaje jeste napad Ilije Vidanovića na sina narodnog poslanika SPS iz Niša. Ilija, koji je pre par dana osumnjičen za napad na narodnog poslanika SNS iz Vranja Dragana Nikolića, posle privođenja pušten je da se brani sa slobode. Njega je oslobodio sudija za prethodni postupak Dragan Stefanović.

Nakon toga Vidanović je, sa još jednim saučesnikom, napao Predraga Vlajkovića iz Niša i to palicom za bezbol, i tom prilikom mu zadali teške telesne povrede..

Ali ni to nije bilo dovoljno za pritvor. Iliji Vidanoviću i sudija Osnovnog suda u Nišu nije odredio pritvor za napad na Predraga Vlajkovića, već ga nakon policijskog zadržavanja pustio da se brani sa slobode.

Osnovni tužilac Saša Đokić je potvrdio da je Tužilaštvo tražilo da se pritvor odredi, ali da je iz policije stigla informacija da je Vidanović pušten na slobodu.

"Nas niko nije zvanično obavestio, ali smo iz policije dobili informaciju da je njihovim ljudima sudija rekao da puste osumnjičenog" - rekao je Đokić.

Prilikom saslušanja osumnjičeni je u potpunosti priznao i objasnio delo.

Prethodno napadnuti poslanik SNS iz Vranja Dragan Nikolić izjavio je da su se novi incidenti i očekivali, s obzirom da je Vidanović u Vranju pušten da se brani sa slobode.

– Želim da čestitam sudiji Draganu Stefanoviću na odluci da Vidanoviću i još dvojici pomagača ne odredi pritvor.

Očito da je tim ljudima to profesija, te očekujem da će i ostala trojica momaka nekome narednih dana polomiti ruku ili uraditi nešto još gore.

 

Sudija pustio pljačkaše, jer u sudnici nije bilo struje

Goran Ljubenović (53), njegov sin Marko (21) i komšija iz Žitkovca Nikola Đorđević (19), kao i Slavko Mitrović (21) iz Prćilovice i Slobodan Dikić (25) iz Moravca i još dvoje osumnjičenih čija imena nisu saopštena, koji su mučili i opljačkali Živka (78) i Milicu (78) Milovanović iz Krušja, išetali su na slobodu iz grade suda.

Zbog nestanka struje prekjuče ih je pustio sudija Aleksandar Teodosić. Sudija je svoj postupak obrazložio time da su osumnjičeni izašli da se brane sa slobode jer ih tužilac nije saslušao. Zato nije imao kompletnu dokumentaciju da bi odlučivao o pritvoru grupe koja je supružnike napala 8. januara.

Portparol tužilaštva Višeg tužilaštva Vladimir Pavlović ističe da oni nisu napravili propust.

- Struja je nestala u petak pre podne, kada je trebalo da osumnjičeni budu saslušani. Ali njih je već ispitala policija i nije bilo potrebe da se ponovi saslušanje. Tužilac je i na mašini otkucao predlog za određivanje pritvora i dostavio ga sudu. Znači, tužilaštvo je tražilo da se pošalju u pritvor – podvlači Pavlović.

Ni u Višem sudu u Nišu ne prihvataju odgovornost. Pravdaju se da im tužilaštvo nije dostavilo kompletnu dokumentaciju, pa sudija nije imao na osnovu čega da ih zadrži u pritvoru.

 

Ni Četnik ni Jocić nisu robijali

Iako postoji osnovana sumnja, kao i dokazi da su vršili više krivičnih dela, sudije nikada nisu izrekle kaznu ovoj dvojici kriminalaca. Protiv Uroševića su, do sada, podnošene krivične prijave za nanošenje lakih i teških povreda, nasilničko ponašanje i pokušaj iznude.

Aleksandar Jocić je aprila 2013. uhapšen zbog sumnje da je iz BMV-a pucao i pokušao da ubije pripadnika suprotnog tabora Jovana J. (28) koji je srećom prošao nepovređen. Jocić je neko vreme proveo u pritvoru, nakon čega je pušten na slobodu.

 

U Aleksincu se dobro zna ko živi od kriminalnih aktivnosti, jer pojedinci voze skupe automobile, žive lagodno, imaju moderne i velike kuće, a nije poznato da se bave nekim legalnim poslovima.

 

 

Dok državni organi ne rade svoj posao, građani strahuju

Građani strahuju, jer kriminalci pucaju na ulicama, često i u sred bele dana. Pljačkaju se trafike i prodavnice, najčešće uz pretnju noževima i pištoljima. Uglavnom se radi o povratnicima. Građani sve češće odbijaju da prijave ove slučajeve, jer nemaju poverenje u državne organe i plaše se kasnije osvete.

- U strahu smo od osvete od kada su ti razbojnici pušteni na slobodu. Uplašeni smo, jer ne znamo šta nam donosi noć – reči su Milice Milovanović, koju su sa mužem Živkom razbojnici mučili da bi im oteli 1.120 evra i 18.000 dinara.

- Sudija odlučuje o pritvoru kada se osumnjičeni saslušaju u tužilaštvu. Budući da sedmorka nije bila saslušana, sudija nije imao materijal da bi procenio težinu počinjenog krivičnog dela. Svako dalje zadržavanje osumnjičenih bi bilo protivustavno i protivzakonito – navodi portparol suda u Nišu Tamara Cvetanović Savić.

Načelnik niške policije Srđan Grekulović, u šoku zbog odluke pravosuđa, kaže da je o puštanju razbojnika obavestio šefove u MUP-u.

- Ne mogu da verujem da se zbog nestanka struje takvi razbojnici puštaju na slobodu. Da li to znači da ni policija ne bi trebalo da hapsi ako nema struje? Ne bih da komentarišem odluku suda i da to izgleda kao pritisak. Ova odluka je u najmanju ruku čudna – podvlači Grekulović.

Komentara: 0


#   Vranje   Aleksinac   policija   Srđan Grekulović   kriminal   Aleksinac.Net   Ana Nikolić   Dragan Nikolić   Goran Ljubenović   Nikola Đorđević   Slavko Mitrović   Slobodan Dikić   Aleksandar Teodosić   Aleksandar Jocić   Mića Urošević Četnik   Ilija Vidanović   Dragan Stefanović   Saša Đokić   tema dana   nasilničko ponašanje   nema struje   krivične prijave
@aleksinacnet @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima