Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sudija pustio na slobodu brutalne pljačkaše, jer u sudnici nije bilo struje

rssBookmark and Share

Aleksinac 19.01.2014. Blic

Sudija za prethodni postupak u Višem sudu u Nišu pustio je iz pritvora sedmoricu brutalnih pljačkaša, jer je sudnica bila u mraku.

Sud u Nišu
Sud u Nišu

Goran Ljubenović (53), njegov sin Marko (21) i komšija iz Žitkovca Nikola Đorđević (19), kao i Slavko Mitrović (21) iz Prćilovice i Slobodan Dikić (25) iz Moravca i još dvoje osumnjičenih čija imena nisu saopštena, koji su mučili i opljačkali Živka (78) i Milicu (78) Milovanović iz Krušja, išetali su na slobodu iz grade suda.

Zbog nestanka struje prekjuče ih je pustio sudija Aleksandar Teodosić. Sudija je svoj postupak obrazložio time da su osumnjičeni izašli da se brane sa slobode jer ih tužilac nije saslušao. Zato nije imao kompletnu dokumentaciju da bi odlučivao o pritvoru grupe koja je supružnike napala 8. januara.

Portparol tužilaštva Višeg tužilaštva Vladimir Pavlović ističe da oni nisu napravili propust.

- Struja je nestala u petak pre podne, kada je trebalo da osumnjičeni budu saslušani. Ali njih je već ispitala policija i nije bilo potrebe da se ponovi saslušanje. Tužilac je i na mašini otkucao predlog za određivanje pritvora i dostavio ga sudu. Znači, tužilaštvo je tražilo da se pošalju u pritvor – podvlači Pavlović.

Ni u Višem sudu u Nišu ne prihvataju odgovornost. Pravdaju se da im tužilaštvo nije dostavilo kompletnu dokumentaciju, pa sudija nije imao na osnovu čega da ih zadrži u pritvoru.

Živimo u strahu

- U strahu smo od osvete od kada su ti razbojnici pušteni na slobodu. Uplašeni smo, jer ne znamo šta nam donosi noć – pod stresom je Milica Milovanović, koju su sa mužem Živkom razbojnici mučili da bi im oteli 1.120 evra i 18.000 dinara.

- Sudija odlučuje o pritvoru kada se osumnjičeni saslušaju u tužilaštvu. Budući da sedmorka nije bila saslušana, sudija nije imao materijal da bi procenio težinu počinjenog krivičnog dela. Svako dalje zadržavanje osumnjičenih bi bilo protivustavno i protivzakonito – navodi portparol suda Tamara Cvetanović Savić.

Osumnjičenima je policijsko zadržavanje određeno 15. januara.

- Nejasno je zašto je tužilaštvo čekalo 40 sati da bi ih saslušalo. Struja je nestala 17. januara u 11 sati, ali je došla u 16.30 časova. Dakle, bilo je vremena da daju odbranu na brzinu – dodaje naš sagovornik iz suda.

Načelnik niške policije Srđan Grekulović, u šoku zbog odluke pravosuđa, kaže da je o puštanju razbojnika obavestio šefove u MUP-u.

- Ne mogu da verujem da se zbog nestanka struje takvi razbojnici puštaju na slobodu. Da li to znači da ni policija ne bi trebalo da hapsi ako nema struje? Ne bih da komentarišem odluku suda i da to izgleda kao pritisak. Ova odluka je u najmanju ruku čudna – podvlači Grekulović.


#   Aleksinac   policija   Srđan Grekulović   Krušje   sud   Goran Ljubenović   Marko Ljubenović   Nikola Đorđević   Slavko Mitrović   Slobodan Dikić   Živko Milovanović   Milica Milovanović   Aleksandar Teodosić   nema struje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima