Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Научно-технолошки парк у Нишу мотор развоја југа Србије

rssBookmark and Share

Ниш 08.02.2023. Јужна Србија Инфо

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас, приликом обиласка Научно-технолошког парка (НТП) у Нишу, да је планирано да до краја године почне изградња још једне зграде ове институције, у коју ће бити уложено додатних 20 милиона евра.

Научно-технолошки парк у Нишу мотор развоја југа Србије

Брнабић је, заједно са министарком наукe, технолошког развоја и иновација Јеленом Беговић, министром за јавна улагања Марком Благојевићем и градоначелницом Ниша Драганом Сотировски, присуствовала презентацији пројекта проширења капацитета овог парка доградњом нове зграде, преневши том приликом да је план да радови почну до краја ове године.

Она је указала на то да фирме у оквиру Научно-технолошког парка Ниш годишње извезу услуге, производе и „паметна” решења у вредности од 20 милиона евра, као и да је тренутно око 10 стартап компанија заинтересовано за рад у овом парку, због чега је потребна изградња новог простора.

Премијерка је подвукла да ће Влада наставити да улаже у Научно-технолошки парк јер је он посебан потенцијал који зависи само од нас – наших школа, факултета и памети, а ми то све имамо.

Према њеним речима, улагања у Научно-технолошки парк врате се држави у просеку за мање од три године, тако да је то најбоља могућа инвестиција, уз напомену да је у НТП у Нишу уложено нешто више од 12 милиона евра.

У овој згради сваког дана ради више од 500 најпаметнијих, најталентованијих и најкреативнијих људи и ствара додатну вредност, те је стога важно да у то уложимо новац као држава и да гледамо како се та додатна вредност ствара у Нишу, објаснила је председница Владе.

Брнабић је изразила уверење да ће овај НТП бити будући мотор развоја Ниша, да ће бити разлог за одлуку младих људи да остају у нашој земљи, као и доласка у овај град.

Ниш је град који нуди много тога, али ће, како је оценила, бити још занимљивији када се у сарадњи са партнерима из ЕУ заврши пројекат модернизације железничког Коридора 10, који подразумева модернизацију и изградњу брзе пруге између Београда и Ниша и од Ниша ка Прешеву.

Истовремено, председница Владе је најавила да је Влада у преговорима са осам страних инвеститора и поручила да ће у току ове године бити отварања нових производних погона и фабрика у Нишу.   

Она је подсетила на то да је у претходних 10 година у Нишу и Нишавском округу отворено 16.000 радних места, и уједно изразила очекивање да ће Србија, без обзира на кризу са којом се суочава читава Европа и свет, наставити раст.

Након презентације, Брнабић се осврнула на то да су првих 100 дана рада њеног кабинета обележили нестабилност на Косову и Метохији, стални инциденти и покушај Владе да, уз помоћ председника Републике Александра Вучића, сачува мир и одржи стабилност.

Она је најавила да ће представити резултате Владе у првих 100 дана рада у петак, 10. фебруара, у Лебану, где ће заједно са министрима цео тај дан обилазити пројекте у које се улаже и који су завршени у јужном делу централне Србије.

Директор Научно-технолошког парка Ниш Милан Ранђеловић, који представио пројекат проширења капацитета овог парка, рекао је да у овом простору ради приближно 50 компанија и више од 500 углавном младих људи, који су у претходне две године креирали више од 200 нових иновативних производа.

Имамо велико интересовање за нове компаније, будуће чланове НТП Ниш. То је доказ да овај град и региони јужне и источне Србије имају потенцијал и да заслужују подршку Владе Србије, која нам је овом приликом и дата, нагласио је он.

Ранђеловић је изразио наду да ће капацитети НТП бити троструко увећани и да ће се у том простору створити услови ра рад око сто нових компанија.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Милан Ранђеловић   Ана Брнабић   Научно технолошки парк
#GradonacelnicaN @anabrnabic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима