Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Дописништво РТС-а обележило три деценије од оснивања

rssBookmark and Share

Ниш 29.05.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

27. маја пре 30 година почело је да ради дописништво РТС-а у Нишу - највеће у нашој мрежи, које покрива територију града Ниша и 12 општина на југу Србије. Доајен-сниматељ и добитник награде "Екран" Јовица Крстић износи своја искуства.

Фото: РТС
Фото: РТС

Двадесетог маја 1989. успостављена је тзв. линковска веза студија у Нишу са Београдом. Дописништво су заједнички отворили РТС и град Ниш.

"С обзиром да је то био један од првих студија у тадашњој Југославији, било је важно", наглашава Драгослав Павловић, градоначелник Ниша 1986 - 1989, "а онда су почели и други да траже то исто."

А у години отварања, пред новом редакцијом први велики изазов била је рударска несрећа у Алексинцу, када је погинуло деведесет рудара, истиче Мира Живковић, уредница РТС-а:

"Тридесет дана радили смо по двадесет сати дневно. Док и последње тело погинулих рудара није извађено."

Из Ниша се емитовао и журнал на бугарском језику који је у то време ишао у мрежу Југословенске радио-телевизије.

"Врло је стресно радити на сат, на минут, али нама то никад није било тешко", Евица Живановић, реализаторка РТС-а у пензији. "Из овог угла гледано, ја сам поносна и поново бих села за режијски сто и радила исти програм који сам и тада радила."

Из Ниша сваке године у етар јавног сервиса оде више од хиљаду прилога и укључења.

"Ја сам био у позицији да обиђем и свет, путовали смо и за Америку, и у Кину, Јапан, обишли смо и сва села овде", каже сниматељ Јовица Крстић. "Све је било филмично, телевизично. Мислим да смо успели да те слике максимално пренесемо."

Дописништво у Нишу покрива огроман простор у коме је 12 општина на југу Србије. Припремају се прилози за готово све редакције РТС-а.

"Није било догађаја који РТС није испратио на најбољи могући начин, наравно афирмативно, у смислу да се покаже оно што је важно за грађане Ниша, за грађане југа Србије", наглашава Зоран Радовановић, директор Клиничког центра у Нишу. "Кад је било потребе да се нешто искритикује, била је то права критика, она која је била неопходна да схватимо како да радимо што боље."

"Сарадња са новинарима РТС-а одавно је на изузетном нивоу", истиче Наташа Зорић Живановић, из Полицијске управе у Нишу. "Новинари РТС-а увек према нама који радимо односе са јавношћу у Полицијској управи Ниша имају изузетан професионални однос."

"Ја бих рекао савршена сарадња", каже Иван Благојевић, директор Нишвила. "Јер да није била дописништва сигурно ни Нишвил не би био на овим висинама на којим јесте. Од самог почетка је та љубав функционисала обострано."

У години јубилеја, редакција се вратила у зграду Радио Ниша, где су почињали први дописници тадашње Телевизије Београд.


#   Ниш   телевизија   Зоран Радовановић   РТС   Иван Благојевић   Драгослав Павловић   медији
@tigerzoki @rts_vesti @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима