Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Dopisništvo RTS-a obeležilo tri decenije od osnivanja

rssBookmark and Share

Niš 29.05.2019. RTS, Južna Srbija Info

27. maja pre 30 godina počelo je da radi dopisništvo RTS-a u Nišu - najveće u našoj mreži, koje pokriva teritoriju grada Niša i 12 opština na jugu Srbije. Doajen-snimatelj i dobitnik nagrade "Ekran" Jovica Krstić iznosi svoja iskustva.

Foto: RTS
Foto: RTS

Dvadesetog maja 1989. uspostavljena je tzv. linkovska veza studija u Nišu sa Beogradom. Dopisništvo su zajednički otvorili RTS i grad Niš.

"S obzirom da je to bio jedan od prvih studija u tadašnjoj Jugoslaviji, bilo je važno", naglašava Dragoslav Pavlović, gradonačelnik Niša 1986 - 1989, "a onda su počeli i drugi da traže to isto."

A u godini otvaranja, pred novom redakcijom prvi veliki izazov bila je rudarska nesreća u Aleksincu, kada je poginulo devedeset rudara, ističe Mira Živković, urednica RTS-a:

"Trideset dana radili smo po dvadeset sati dnevno. Dok i poslednje telo poginulih rudara nije izvađeno."

Iz Niša se emitovao i žurnal na bugarskom jeziku koji je u to vreme išao u mrežu Jugoslovenske radio-televizije.

"Vrlo je stresno raditi na sat, na minut, ali nama to nikad nije bilo teško", Evica Živanović, realizatorka RTS-a u penziji. "Iz ovog ugla gledano, ja sam ponosna i ponovo bih sela za režijski sto i radila isti program koji sam i tada radila."

Iz Niša svake godine u etar javnog servisa ode više od hiljadu priloga i uključenja.

"Ja sam bio u poziciji da obiđem i svet, putovali smo i za Ameriku, i u Kinu, Japan, obišli smo i sva sela ovde", kaže snimatelj Jovica Krstić. "Sve je bilo filmično, televizično. Mislim da smo uspeli da te slike maksimalno prenesemo."

Dopisništvo u Nišu pokriva ogroman prostor u kome je 12 opština na jugu Srbije. Pripremaju se prilozi za gotovo sve redakcije RTS-a.

"Nije bilo događaja koji RTS nije ispratio na najbolji mogući način, naravno afirmativno, u smislu da se pokaže ono što je važno za građane Niša, za građane juga Srbije", naglašava Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra u Nišu. "Kad je bilo potrebe da se nešto iskritikuje, bila je to prava kritika, ona koja je bila neophodna da shvatimo kako da radimo što bolje."

"Saradnja sa novinarima RTS-a odavno je na izuzetnom nivou", ističe Nataša Zorić Živanović, iz Policijske uprave u Nišu. "Novinari RTS-a uvek prema nama koji radimo odnose sa javnošću u Policijskoj upravi Niša imaju izuzetan profesionalni odnos."

"Ja bih rekao savršena saradnja", kaže Ivan Blagojević, direktor Nišvila. "Jer da nije bila dopisništva sigurno ni Nišvil ne bi bio na ovim visinama na kojim jeste. Od samog početka je ta ljubav funkcionisala obostrano."

U godini jubileja, redakcija se vratila u zgradu Radio Niša, gde su počinjali prvi dopisnici tadašnje Televizije Beograd.

Komentara: 0


#   Niš   televizija   Zoran Radovanović   RTS   Ivan Blagojević   Dragoslav Pavlović   mediji
@tigerzoki @rts_vesti @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima