Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Норвешки амбасадор у Прокупљу: Не видим зашто би Војводина била развијенија од овог краја!

rssBookmark and Share

Прокупље 10.11.2017. Јужна Србија Инфо

-Велико ми је задовољство што сам посетио Прокупље и упознао се са потенцијалом, што нам даје могућност за остваривања нових контаката и могућност инвестирања у овај град, изјавио је амбасадор Норвешке Бјорнестад.

Норвешки амбасадор у Народном мујеју Топлице
Норвешки амбасадор у Народном мујеју Топлице

Фабрика Леони је одличан пример како потенцијали ваше општине могу да се искористе, а најављена изградња новог ауто-пута који ће повезивати Србију са крајњим југом Европе, био би  још бољи разлог за улагања у општину Прокупље, изјавио је амбасадор Краљевине Норвешке Арне Санес Бјорнестад, приликом боравка у Прокупљу.

Амбасадор је истакао да је овај регион имао своје изазове у економском  развоју, али оно што се очекује од новог ауто-пута као и нормализација односа са Косовом, даће још веће шансе за нова улагања у економски развој овога краја.

Стабилна и ефикасна локална самоуправа, велики пољопривредни потенцијал и висококвалификована радна снага, према речима норвешког амбасадора су  основни предуслови за инвестирање у прокупачку општину.

-Јуче сам прошао кроз Војводину и не видим никакав разлог зашто би она била развијенија од овог дела Србије. Локална самоуправа у Прокупљу добро ради  свој посао и оно што видимо је да економски развој овде може врло лако да се оствари уколико имате све потенцијеле, укључујући радну снагу  и политичку стабилност, истакао је амбасадор Норвешке .

Говорећи о Европској унији, он је рекао да су административне и економске реформе кључне за пријем Србије у ЕУ.

-Потребно је испунити разне техничке детаље да би се ушло у заједничко економско тржиште. Политичке теме некад знају да замагле техничке теме које су јако важне на путу чланства Србије у ЕУ.Потребно је што пре отклонити те политичке предуслове и бавити се техничким и административним стварима , казао је амбасадор.

Председник Општине Прокупље Александар Симоновић  је истакао велики значај посете амбасадора Норвешке општини Прокупље.

-Норвешки и српски народ негују традиционално пријатељске односе. Општина Прокупље је побратимљена са норвешком  комуном Хемнес, а ова посета амбасадора је досадашњу сарадњу и пријатељство подигла на још већи ниво.Имали смо прилику да у отвореном пријатељском  разговору са норвешким амбасадором говоримо о будућим пројектима које ће израдити Општина Прокупље и са којима ћемо конкурисати код Амбасаде Норвешке.

Такође смо разговарали о будућим инвестицијама јер имамо шта да понудимо  Норвежанима. Радује ме и то што  је амбасадор рекао да се и он залаже за равномеран регионални развој Србије, тако да ће више пажње посветити  југу  наше земље, што је и политика наше Владе. У будућем периоду очекујемо више улагања у југ Србије, а самим тим и у нашу општину. Премијерка Ана Брнабић ће наредне недеље посетити Норвешку и надамо се да ће из тих сусрета произаћи и нека инвестиција која ће доћи у Прокупље, рекао је председник Општине Прокупље Александар Симоновић. 

Током посете Прокупљу, амбасадор Бјорнестад у друштву председника општине Прокупље Александра Симоновић је обишао и Археолошки парк у Плочнику.

Коментара: 0


#   Прокупље   Топлички округ   привреда   Норвешка   амбасадор   Ана Брнабић   председник општине   култура   Леони   локална самоуправа   Амбасада Краљевине Норвешке   Општина Прокупље   радна снага   југ Србије   Александар Симоновић   Арне Санес Бјорнестад   регионални развој
@anabrnabic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима