Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кркобабабић у Прокупљу завршио посете окрузима

rssBookmark and Share

Прокупље 05.07.2017. Бета

Министар без портфеља у Влади Србије задужен за регионални развој и јавна предузећа Милан Кркобабић посетио је данас Општину Прокупље у оквиру програма подршке и спровођења мера равномерног регионалног развоја Србије.

Кркобабабић у Прокупљу завршио посете окрузима

"Обиласком Топличког округа завршавамо посете окрузима и представљање програм мера равномерног регионалног развоја Србије, а све с циљем да сачувамо српска села, да им омогућимо да живе", рекао је Кркобабић новинарима.

Састанку је присуствовао  посланик Дарко Лакетић, начелник Топличког управног округа Небојша Вукадиновић, председник Општине Прокупље Александар Симоновић, председници других топличких општина, као и представници задруга и пољопривредника из Топлице.

"Оно што ћемо прво учинити то је ревитализација постојећих задруга и оснивање нових. Планирамо да у наредне три године у 500 великих села у Србији формирамо или ставимо на здраве ноге 500 задруга. За ту намену из буџета Србије издвојено је 25 милиона евра", истакао је Кркобабић.

Према његовим речима, покретање привредне активности је ударни економски део програма који подразумева и унапређење инфраструктуре у смислу изградње здравствених амбуланти, пошта, школа, цркава и наравно задруга како би српско село функционисало на најбољи начин.

Како је истакао Кркобабић у интересу пољопривредника је њихово повезивање у земљорадничке задруге.

"Циљ је да објединимо мала пољопривредна газдинства којих у Србији има око 631.000, на којима ради око 1.400.000 људи. Они раде невидљиво, нико не третира те мале парцеле од по 2,5 хектара у просеку на којима људи себи обезбеђују егзистенцију", рекао је Кркобабић.

Он је посебно нагласио да ова Влада планира да улози велика средства баш у ту област и да је то одлика само ове Владе, односно да ни једна претходна на овај начин није бринула о малим пољопривредним произвођачима.

"Време је да се и ту уложи новац а ради се о великој суми новца који је намењен за постојеће задруге и то у износу до 100.000 евра, али и за новоформиране за које је планирано 50.000 евра иницијалних средстава", прецизирао је Кркобабић.

"Од следеће године почеће формирање сложених задруга за шта је планирано од 500.000 евра до милион евра. То су задруге које би по вертикали повезале већ формиране и омогућиле да оно што произведемо и прерадимо, дамо неком и да нам то извезе што би решило актуелне и велике проблеме произвођача са откупом и пласманом пољопривредних производа", казао је министар.

Министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић изјавио је у селу Ресинац крај Прокупља да је један од стратешких циљева Владе Србије формирање што већег броја земљорадничких задруга.

Истакао је и да је остваривања интереса пољопривредника основни циљ формирања нових задруга.

Додао је и да је пријатно изненађен што је и на територији прокупачке општине већ формирана једна таква задруга.

Према његовим речима задругари на основу пројеката и бизнис планова могу да добију субвенције и бесповратна средства за куповину машина и друге опреме.

Кркобабић је напоменуо да су им на располагању субвенције и бесповратан средства и за изградњу складишних и прерађивачких капацитета, система за наводњавање, садница и друге опреме.

Директор задруге "Топличко сунце" Владан Орловић, која је формирана пре два месеца, је рекао да та задруга има пет чланова који поседују близу 100 хектара земље.

Орловић је рекао да је та задруга формирана и ради појефтињења производње, добијања субвенција за куповину пољопривредних машина као и друге опреме.

Као разлоге за формирање задруге навео је и увођења нових стандарда и технологија у производњу и лакши пласмана производа под повољнијим условима на тржишту.

Додао је да и пољопривредници, не само из овог, већ и других села могу да јој приступе.

Коментара: 0


#   Прокупље   субвенције   Топлички округ   Небојша Вукадиновић   Дарко Лакетић   председник општине   задруге   Милан Кркобабић   Александар Симоновић   Ресинац   Владан Орловић   Топличко сунце задруга   бесповратна средства   регионални развој
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима