Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Источни крак до краја октобра, спремно 87 километара ауто-пута

rssBookmark and Share

Ниш 11.09.2019. РТС

Да бисмо путовали ауто-путем до Бугарске, остало је још да се заврши Источни крак коридора 10 од 87 километара. Најпроблематичнија тачка је клизиште код тунела Банцарево.
Ова деоница је последња на којој се изводе озбиљни радови, а завршетак је најављен за крај октобра.

Источни крак до краја октобра, спремно 87 километара ауто-пута

Овако је изгледао тунел Банцарево док се није појавило клизиште које је угрозило и већ урађени потпорни зид. На овој деоници од Банцарева до Црвене реке има 27 косина, а у Коридорима кажу, да су пројекти мењени за чак 26.

"На косини шест смо у пролеће 2018. године после топљења снега и великих киша закључили да је неопходно да направимо галерију у циљу трајне стабилизације саме косине, у међувремену смо израдили пројекте", објашњава директор Сектора за изграђу у "Коридорима Србије" Александар Сенић.

Галеријом се практично продужава лева тунелска цев, а радове убрзано изводи предузеће "Интеграл инжењеринг".

"Приводимо крају израду наглавних греда које ће бити готове до краја недеље и увелико се ради на изради плоче. Израда плоче требало би да буде готова до 25. септембра а у међувремену ћемо кренути са ископом значи материјала доле који се налази испод галерије" наводи шеф градилишта Осман Касић.

Ово предузеће градило је и галерију на косини на Јужном краку у Грделичкој клисури, сврха је иста – трајна стабилизација терена, али је технологија другачија. Градилиште у Грделици је, кажу, било теже.

"Овде је лакше у односу на Грделицу зато што је и терен за рад био много много лакши него у Грделици, доле је било и ризично, убрзано се ради и прековремено се остаје", истиче радник Дејан Џонић.

"Тамо смо радили класично, значи од темеља па горе према плочи, овде фактички плочу радимо на делу насипа који је био претходно урађен ", објашњава Касић.

Поред изградње галерије, на деоници од Просека до Црвене реке у току су завршни радови на асфалтирању и опремању тунела. Радови на осветљењу и сигнализацији тунела у десној цеви приведени су крају, у левој цеви, која је сада дужа за 164 метра, осветељење ће бити завршено по изградњи галерије

"Очекујемо да ћемо до краја октобра завршити све радове и тада ћемо моћи да отворимо деоницу за саобраћај", тврди Сенић.

Новом трасом Коридора 10 у дужини од 86,8 километара, осим што ће се до бугарске границе путовати модерним ауто-путем, заобилази се Сићевачка клисура, за саобраћај најкритичнија тачка у овом делу Србије.

Лидија Георгијев, РТС

video...

Коментара: 0


#   Ниш   Пирот   саобраћај   ауто-пут   Сићевачка клисура   клизиште   Банцарево
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима