Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ново упутство за туристе из ризичних земаља затекло Индијце у Нишу – да ли су правила иста за све

rssBookmark and Share

Ниш 13.07.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Министраство здравља донело је прошле недеље ново упутство за улазак у Србију из земаља у којима је појачан ризик од преношења коронавируса, које предвиђа карантин од најмање седам дана. Судећи по примеру из Ниша, оно је затекло помало неспремне и путнике и туристичке раднике, преноси РТС.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Нова упутства, тренутно, важе за оне који долазе из Индије.

"Осим негативног пи-си-ар теста, осим потврде о вакцинацији, они морају да покажу потврду да су се улоговали и пријавили на е-Здравље и попунили све податке, а посебно су значајни подаци у вези са боравком, местом боравка у Србији, јер ће на том месту бити у карантину најмање седам дана, односно 14 дана, све зависи од тестирања", објашњава Горан Стаменковић, помоћник министра за инспекцијске послове.

Тако се у једном нишком хотелу нашло 170 гостију који су допутовали из Индије. Мада после затишја које је епидемија донела туризму, звучи као добар посао, али има доста и потешкоћа.

"Прво, неискрено обраћање агенције, није наглашено да је то у ствари карантински туризам. Првог дана су покушали да сакрију изјаве које су потписали, рекли су на рецепцији да немају изјаве, међутим, у присуству полиције, они су показали да имају изјаве и од тада не излазе", наводи Светлана Миладиновић из хотела "Видиковац".

После седам дана карантина следи нови пи-си-ар тест, али и ту, кажу у хотелу, није тачно дефинисана организација.

"Моја обавеза као власника хотела није сакупљање пара за пи-си-ар тест. Или, ако јесте, молим нека ми се дâ неко овлашћење. Ко сам ја да сакупљам паре за пи-си-ар? Немојмо да пребацујемо лопту на име онога ко не треба тиме да се бави", каже Светлана Миладиновић.

Гости који нису желели пред камеру не жале се, али су нам ипак рекли да су њихови пријатељи у престоници прошли боље.

Док ће туристи који бораве у Нишу морати још мало да сачекају пре него што крену у обилазак знаменитости, туристи пристигли истог дана у Београд могли су слободно да се крећу, па се стиче утисак да правила нису за све иста.

А пандемија чији се нови талас увелико најављује има своја правила од којих не одступа.


#   Ниш   привремене мере   Индија   Коронавирус   карантин   Видиковац хотел
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима