Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Novo uputstvo za turiste iz rizičnih zemalja zateklo Indijce u Nišu – da li su pravila ista za sve

rssBookmark and Share

Niš 13.07.2021. RTS, Južna Srbija Info

Ministrastvo zdravlja donelo je prošle nedelje novo uputstvo za ulazak u Srbiju iz zemalja u kojima je pojačan rizik od prenošenja koronavirusa, koje predviđa karantin od najmanje sedam dana. Sudeći po primeru iz Niša, ono je zateklo pomalo nespremne i putnike i turističke radnike, prenosi RTS.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Nova uputstva, trenutno, važe za one koji dolaze iz Indije.

"Osim negativnog pi-si-ar testa, osim potvrde o vakcinaciji, oni moraju da pokažu potvrdu da su se ulogovali i prijavili na e-Zdravlje i popunili sve podatke, a posebno su značajni podaci u vezi sa boravkom, mestom boravka u Srbiji, jer će na tom mestu biti u karantinu najmanje sedam dana, odnosno 14 dana, sve zavisi od testiranja", objašnjava Goran Stamenković, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove.

Tako se u jednom niškom hotelu našlo 170 gostiju koji su doputovali iz Indije. Mada posle zatišja koje je epidemija donela turizmu, zvuči kao dobar posao, ali ima dosta i poteškoća.

"Prvo, neiskreno obraćanje agencije, nije naglašeno da je to u stvari karantinski turizam. Prvog dana su pokušali da sakriju izjave koje su potpisali, rekli su na recepciji da nemaju izjave, međutim, u prisustvu policije, oni su pokazali da imaju izjave i od tada ne izlaze", navodi Svetlana Miladinović iz hotela "Vidikovac".

Posle sedam dana karantina sledi novi pi-si-ar test, ali i tu, kažu u hotelu, nije tačno definisana organizacija.

"Moja obaveza kao vlasnika hotela nije sakupljanje para za pi-si-ar test. Ili, ako jeste, molim neka mi se dâ neko ovlašćenje. Ko sam ja da sakupljam pare za pi-si-ar? Nemojmo da prebacujemo loptu na ime onoga ko ne treba time da se bavi", kaže Svetlana Miladinović.

Gosti koji nisu želeli pred kameru ne žale se, ali su nam ipak rekli da su njihovi prijatelji u prestonici prošli bolje.

Dok će turisti koji borave u Nišu morati još malo da sačekaju pre nego što krenu u obilazak znamenitosti, turisti pristigli istog dana u Beograd mogli su slobodno da se kreću, pa se stiče utisak da pravila nisu za sve ista.

A pandemija čiji se novi talas uveliko najavljuje ima svoja pravila od kojih ne odstupa.

Komentara: 0


#   Niš   privremene mere   Indija   Koronavirus   karantin   Vidikovac hotel
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima