Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

НУНС и УНС позвали на пет минута громогласне тишине

Bookmark and Share

02.05.2016. Јужна Србија Инфо

НУНС и УНС позвали новинаре и медије да у уторак у 11.55 искључе тон и замраче екране у склопу симболичне међународне акције "Пет минута громогласне тишине".

Фото: ЦМС
Фото: ЦМС

Циљ акције је да се јавност упозори на све лошији положај новинарске професије у Србији и свету.

"НУНС позива медијске раднике да се заједно супротставимо даљем унижавању новинарске професије и учинимо све како би вратили поверење грађана", наводи НУНС.

Како се додаје, улога и циљ медијских посленика мора бити слободно и одговорно информисање јавности, а не испуњавање жеља политичких и економских моћника.

Додаје се да су "држава и власт дужни да новинарима и медијима у Србији обезбеде услове за слободан рад у интересу грађана, без притисака и цензуре", а да медијско законодавство мора заживети како би се створили услови за слободу информисања, као и за слободну и фер утакмицу на медијском тржишту.

Како су навели, стање медијских слобода у Србији карактерише "све дубље сиромаштво новинара и других медијских професионалаца", стотине медијских радника отпуштено је током претходне године, а "понижавајуће ниске зараде" исплаћују се хиљадама њих, чак и у профитабилним медијским компанијама.

УНС је, поводом Светског дана слободе медија, 3. маја, објавио проглас у коме се истиче да је "слобода медија у Србији озбиљно угрожена јер новинарство није било у тежем економском положају у новијој историји".

"Позивамо новинаре и медијске раднике да од 11.55 до 12 сати прекину програм у електронским медијима, прочитају Проглас или га објаве на екрану, а у онлајн и штампаним медијима да га објаве", навео је УНС.

Указано је и да је "у години за нама чак и комунална полиција давала себи за право да ограничава новинаре у свом раду" а да су "излазак државе из власништва у медијима локалне власти искористиле су за драстично смањење финансирања и тако извршиле додатни притисак на њихову слободу".

Наглашено је и да је "због приватизације око 1.000 новинара и медијских радника остало без посла а неки од њих и без законског права на социјални програм".

Међународна организација Фридом хаус и ове године сврстала је Србију у листу делимично слободних земаља по слободи медија.Мисија ОЕБС-а у Србији и НУНС ће у среду, 4. маја, у београдском Дому омладине, обележити Светски дан слободе медија дебатом на тему "Очување јавног интереса кроз заштиту новинарске приватности и новинарских извора".

На свечаности која ће тим поводом бити одржана у среду, 5. маја, на Факултету драмских уметности у Београду, НУНС и Амбасада САД доделиће награде за највећа достигнућа у истраживачком новинарству.

insajder.net

Коментара: 0


#   полиција   НУНС   медији   комунална полиција   цензура   слобода медија   УНС   без посла   социјални програм   Пет минута гроогласне тишине   Светски дан слободе медија   Амбасада САД
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима