Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

NUNS i UNS pozvali na pet minuta gromoglasne tišine

Bookmark and Share

02.05.2016. Južna Srbija Info

NUNS i UNS pozvali novinare i medije da u utorak u 11.55 isključe ton i zamrače ekrane u sklopu simbolične međunarodne akcije "Pet minuta gromoglasne tišine".

Foto: CMS
Foto: CMS

Cilj akcije je da se javnost upozori na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji i svetu.

"NUNS poziva medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljem unižavanju novinarske profesije i učinimo sve kako bi vratili poverenje građana", navodi NUNS.

Kako se dodaje, uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje javnosti, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika.

Dodaje se da su "država i vlast dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad u interesu građana, bez pritisaka i cenzure", a da medijsko zakonodavstvo mora zaživeti kako bi se stvorili uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Kako su naveli, stanje medijskih sloboda u Srbiji karakteriše "sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca", stotine medijskih radnika otpušteno je tokom prethodne godine, a "ponižavajuće niske zarade" isplaćuju se hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama.

UNS je, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, objavio proglas u kome se ističe da je "sloboda medija u Srbiji ozbiljno ugrožena jer novinarstvo nije bilo u težem ekonomskom položaju u novijoj istoriji".

"Pozivamo novinare i medijske radnike da od 11.55 do 12 sati prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju Proglas ili ga objave na ekranu, a u onlajn i štampanim medijima da ga objave", naveo je UNS.

Ukazano je i da je "u godini za nama čak i komunalna policija davala sebi za pravo da ograničava novinare u svom radu" a da su "izlazak države iz vlasništva u medijima lokalne vlasti iskoristile su za drastično smanjenje finansiranja i tako izvršile dodatni pritisak na njihovu slobodu".

Naglašeno je i da je "zbog privatizacije oko 1.000 novinara i medijskih radnika ostalo bez posla a neki od njih i bez zakonskog prava na socijalni program".

Međunarodna organizacija Fridom haus i ove godine svrstala je Srbiju u listu delimično slobodnih zemalja po slobodi medija.Misija OEBS-a u Srbiji i NUNS će u sredu, 4. maja, u beogradskom Domu omladine, obeležiti Svetski dan slobode medija debatom na temu "Očuvanje javnog interesa kroz zaštitu novinarske privatnosti i novinarskih izvora".

Na svečanosti koja će tim povodom biti održana u sredu, 5. maja, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, NUNS i Ambasada SAD dodeliće nagrade za najveća dostignuća u istraživačkom novinarstvu.

insajder.net

Komentara: 0


#   policija   NUNS   mediji   komunalna policija   cenzura   sloboda medija   UNS   bez posla   socijalni program   Pet minuta grooglasne tišine   Svetski dan slobode medija   Ambasada SAD
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima