Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Слобода медија: Допринос министра полиције

Bookmark and Share

02.12.2016. Данас, НУНС

Кад министар у некој земљи тужи новинаре и уреднике то је, по дефиницији, притисак на слободу медија. Кад министар полиције у Србији тужи новинарку и уредника недељника НИН, то је осим притиска и додатни минус за Србију.

Слобода медија: Допринос министра полиције

Србија, нажалост, припада групи земаља са делимичном слободом медија. Прошле године смо у према оцени међународне организације Фридом хаус били на 87. месту у свету по медијским слободама, а међу европским земљама смо на зачељу. И што је још поразније - ми по овом питању назадујемо.

За претпоставити је да ћемо и ове године на овој листи, која је важна као и кредитни рејтинг, као и медаља на олимпијади, пасти још ниже. Допринос том паду даје несебично и министар Небојша Стефановић.

Зашто министар тражи 300.000 одштете од новинарке и главног уредника НИН-а? Због јасно изнетог става који садржи вредносни суд - критику рада министра. На то је министар имао много бољи начин да одговори. Могао је да истражи и утврди ко је ноћу са фантомкама 25. априла рушио у Савамали. Могао је да изговори „преврнућемо и земљу и небо“ да нађемо ко то суспендује законе у Србији и руши ноћу у центру Београда. Уместо тога пише тужбу и замењује тезе, што је манир ове власти. Његово понашање у случају Савамала је најбоља оцена његовог рада.

Шта је полиција урадила те ноћи - ништа. Шта је у међувремену сазнала - ништа. Ко је на челу полиције... То је суштина наслова због кога се министар осећа повређеним.

Државни званичници не смеју бити заштићени од критике, чак напротив, они морају имати већи праг толеранције на јавне критичке ставове. То је пракса у већини европских земаља која је понегде уведена и у законодавство.

Министар Стефановић не сме да се осећа лично погођеним, он обавља јавни посао, а јавни посао мора јавно и да се оцењује. Сем тога он би као доктор наука морао да препозна шта је лична увреда, шта је став и оцена, а шта метафора. Он би као доктор наука мора да зна и то да је први човек неке службе и персонификација те службе.

Министар полиције као да није слушао премијера који пре десетак дана пред гостима из иностранства рече да је за Владу слобода медија и говора од великог значаја и да се противи притисцима на уређивачку политику.

Порука коју министар шаље тужбом више је него јасна - да ућутка и да застраши. представа коју су присталице министра приредиле испред суда има исти циљ. Стефановић или није слушао премијера или зна да то премијер не мисли озбиљно.


#   полиција   НУНС   Небојша Стефановић   медији   слобода медија   Лист Данас   доктор наука   НИН недељник
@nesastefanovic @OnlineDanas @NedeljnikNIN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима