Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обилазак ромских насеља и разговор о највећим проблемима са мештанима

rssBookmark and Share

Ниш 20.05.2023. Јужна Србија Инфо

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и њени сарадници почели су обиласке ромских насеља на територији града Ниша како би у разговору са мештанима на лицу места видели који су највећи проблеми ових наших суграђана и пронашли решења.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

Прво насеље које су посетили је у Мраморској улици познато и као Сточни трг. Градоначелница Сотировски казала је да је та махала која се налази на Јеврејском гробљу са можда највише проблема у односу на остала ромска насеља.

Много пута смо разговарали са Израелским амбасадором и појединим невладиним организацијама и они су спремни да помогну како би се овај простор претворио у меморијални комплекс, каже Сотировски, и да је сада на нашим суграђанима да се договоре да ли су за то, с обзиром да су куће у којима живе нелегалне, да град тај проблем реши изградњом кућа или стамбених зграда као што је то већ урађено у насељу Црвена звезда. Градоначелница је мештанима тог насеља поручила да је веома важно да имају здравствену заштиту, да децу редовно вакцинишу и уписују у школе, а да њихово школовање Град подржава кроз стипендије за ромску децу. Такође, уз помоћ средстава Министарства за људска и мањинска права у градској управи прошле године запослена је група младих образованих Рома.

Одборник у Скупштини града Ниша Светислав Јовановић рекао је да се мештани највише жале на несређену канализациону и водоводну мрежу, осветљење, стара стабла склона паду. Градоначелница је саслушала наше проблеме и већ од понедељка кренућемо у њихово поступно решавање, екипе ЈКП Медијане пописаће стабла која треба уклонити, а екипе Наисуса видеће како може да се побољша водоснабдевање насеља, каже Јовановић.

Како би се побољшала хигијена градски већник Миодраг Ђокић рекао је да ће у улици Ивана Милутиновића на једном делу парцеле Отвореног тржног центра, ЈКП Медиана отворити још једно рециклажно двориште. То је већ дало резултате у насељу Црвена звезда, па се надамо да ће и овде отварањем таквом дворишта престати потреба за стварањем дивљих депонија, рекао је Ђокић.


#   Ниш   Роми   Драгана Сотировски   Сточни Трг насеље   Јеврејско гробље
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима