Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од данас нови закони, нова правила, нова поскупљења…

Bookmark and Share

01.01.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Првог дана 2020. године ступају на снагу нови закони, почињу да важе нека нова правила. Забрана пластичних кеса, нови кућни ред у зградама, извршитељи утерују дугове, легализација у надлежности општина - само су неке oд новина које се од данас уводе.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

На рачунима за струју од 1. јануара биће увећан обавезан износ за ТВ претплату, са 220 на 255 динара.

Са првим даном Нове године поскупљује и локална комунална такса која се плаћа приликом регистрације возила. Изузети су само аутобуси и комби-бусеви, а износе повећања одређују јединице локалне самоуправе.

Без пластичних кеса и без буке у становима 

Град Београд од 1. јануара званично и коначно уводи забрану коришћења пластичних кеса. У продавницама ћете добити или купити кесу од папира или платнену торбу, а како су за трговце казне за кршење овог прописа високе, очекује се да ће их се придржавати. Овај пример ускоро ће следити и другу градови у Србији.

У београдским зградама почиње примена нових прописа о кућном реду, од којих су најинтересантније санкције за буку из станова.

За сваку буку изнад 30 децибела која допре до вашег стана, плаћа се казна од 5.000 динара навише, зависно од града до града

То значи да и грађани Србије могу да пријаве своје комшије за галаму, лупање, бушење, померање намештаја, лупање у зид, па чак и за гласни плач.

Донета је измена одлуке о кућном реду, према којој сада, осим управника, и станари могу пријавити бучне комшије комуналној полицији и комуналној инспекцији.

Казна за било коју врсту буке у згради је 10.000 динара, а исти износ је прописан и за држање разних предмета на тераси, ходнику зграде, за остављање смећа испред врата. 

Пензионери и пензије...

"Швајцарска формула" обрачуна усклађивања пензија биће примењивана од 1. јануара 2020. године. Надлежна министарства су предложила, а посланици у парламенту прихватили, да пензије убудуће расту за проценат који представља збир половине процента раста потрошачких цена, и половине процента раста зарада без пореза и доприноса.

Исплата пензија по "швајцарском моделу"

Жене ће у 2020. години за остваривање права на старосну пензију морати да напуне 63 године живота.

За одлазак у превремену пензију, нови услови су 39 година стажа и 57 година и осам месеци живота за жене, и 40 година стажа са 58 година и четири месеца живота за мушкарце.

Нова правила за паушалце 

Од првог дана Нове године паушалне предузетнике очекују нова правила. Изменама Закона о порезу на доходак грађана укинуте су групе паушалаца и проширен је списак оних који могу да постану паушалци. 

Уместо поклона, за више од 115.000 паушалаца стижу новине. Једна од главних је да ће од 15. јануара пореска решења добијати унапред, електронски, па ће тако знати колики им је порез за целу годину. За поједине биће и додатних олакшица.

Новина је и то да ће од јануара паушално моћи да се опорезују и ауто-механичари, ауто-лимари и рачуновође. Начин опорезивања мења се за 14 делатности међу којима су таксисти, програмери, архитекте, уметници. Њима ће се порез обрачунавати по републичком просеку.

Ако сте фриленсер и радите искључиво за страног послодавца који нема представништво у Србији, од 2020. године закон вас препознаје као осигураника самосталних делатности, са свим правима и обавезама које из тога проистичу. Што значи да морате сами поднети пријаву и обрачунавати порезе и доприносе. 

Дужници и легализација

Уколико сте дужник и стрепите од принудне наплате, имајте у виду да 1. јануара ступају на снагу измене Закона о извршењу и обезбеђењу. Промењено је више од пола "закона о извршитељима", за који се тврди да је сада повољнији за дужнике.

Од 1. јануара 2020. године уводи се поступак добровољног намирења новчаних потраживања пред јавним извршитељем.

Суштина је у томе да дужник постигне споразум са повериоцем, уз посредовање јавног извршитеља, али без улажења у извршни поступак и уз знатно мање трошкове. Иницијатива мора да потекне од повериоца, а рок за спровођење овог поступка је ограничен на 60 дана.

Од 1. јануара 2020. године почиње примена нових одредби Закона о извршењу и обезбеђењу (ЗИО), према којима дужник, власник непокретности више неће моћи да остане без стана због комуналног дуга мањег од 5.000 евра у динарској противредности.

Такође, законским изменама предвиђена је потпуна заштита породиља и деце - тако што ће по први пут бити изузета од извршења сва примања по основу закона којим се уређује финансијска подршка породицама са децом.

Трошкови превоза за долазак и одлазак са рада

Мењају се правила за накнаду трошкова превоза за долазак и одлазак са рада. Послодавац од 1. јануара може да бира између две опције.

Прва опција је да послодавац купује запосленима месечне превозне карте у јавном саобраћају.

Ово је најекономичнија опција, јер нема додатних трошкова. С друге стране, ради се о најмање пожељној опцији за запослене, јер не уважава њихову слободу избора коју врсту превоза ће користити за долазак и одлазак са посла. Исплата накнаде уз сакупљање рачуна.

Друга опција је да послодавац исплаћује запосленима накнаду за трошкове превоза, уз коришћење неопорезивог износа, уколико се ти трошкови документују.

Ова опција подразумева сакупљање рачуна као доказа да је исплаћена накнада стварно и искоришћена за превоз (то је услов за коришћење неопорезивог износа).

Скупља возачка дозвола

Полагање за возачку дозволу за Б категорију у новосадским ауто-школама биће скупље за 8.000 динара, док у већини осталих градова цене се неће мењати.

Од 1. јануара полагање у Новом Саду уз пријаву испита, лекарско уверење, те полагање прве помоћи, стајаће будуће возаче око 95.000 динара или нешто више од 800 евра.

Из ауто-школа објашњавају да су повећању цена кумовале веће цене енергената, рада, пореза и доприноса.

Једна промена а не догађа се у Србији 
У Немачкој са првим даном 2020. године на снагу ступају нова правила о запошљавању радника из земаља које нису чланице Европске уније.

Пакет закона подразумева неколико ствари које се једним именом могу назвати - либерализација. Послодавци ће моћи да запошљавају имигранте без потврде да радници истог профила не постоје на тржишту рада ЕУ.

Боравак у Немачкој до шест месеци и лично тражење посла, за све нивое квалификација, биће могућ уз услов поседовања довољно средстава за издржавање у наведеном периоду, и познавање немачког језика. Обећано је и убрзано признавање диплома.

Коментара: 0


#   Нова година   ЕПС   поскупљење   пензионери   комунална полиција   измена закона   возачке дозволе
@EPSsnabdevanje @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима