Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одмах до Беча: Нишлије пију најквалитетнију воду, одмах иза аустријске престонице!

rssBookmark and Share

Ниш 20.09.2017. З.С. Јужна Србија Инфо

Водом "која живот значи" Нишлије се снабдевају са планинских извориша удаљеним и до 84 километара од града и све релеватне аналаизе казују да грађани пију једну од најквалитетнијих вода, одмах иза бечке.

Одмах до Беча: Нишлије пију најквалитетнију воду, одмах иза аустријске престонице!

"Наша вода једна је од најбољих у Европи, одмах иза главног града Аустрије, која је ледничког порекла, док она у Нишу потиче из карстних извора планина у околини и доводи се са чак 84 километара удаљених извора до водовода  у коме се прерађује", поносно истиче Дејан Андрејевић директор ЈКП "Наиссус.

Нишки водовод који носи епитет регионалног, снабдева око 300.000 грађана, али и неколико суседних опшина као што су Бабушница, Бела Паланка, Пирот, Мерошина, Дољевац, Алексинац, а све то остварујемо преко три територијално посебна, а функционално условно веома зависна водоводна система и то:

- одоводни систем ''МЕДИАНА''–извориште подземне воде прихрањивано предходно, пречишћеном водом у фабрици воде, из водотока Нишаве, где се јединственим третманом i технологијом симулирају природни процеси пречишћавања воде, са капацитетом до 500 л/с;

- Водоводни систем ''СТУДЕНА''–карсни природни извор и доводни цевовод са објектима, капацитета до 340 л/с. и

- Водоводни систем ''ЉУБЕРАЂА-НИШ''–низ карсних природних извора (Крупац, Мокра, Дивљана и Љуберађа) и доводни цевовод са објектима, капацитета 800-1450 л/с.

Системи које сам навео са извориштима, доводним системом, одговарајућом дистрибутивном и разводном мрежом, пумпним станицама и резервоарима представљају Нишки Водоводни Систем (НИВОС), појашњава Андрејевић.

То што нам је природа дала, мора и да се чува

"Дар природе који имамо треба да негујемо и да се понашамо одговорно према том богатству. Ми у Водоводу, сви запослени то свакодневно и чинимо и трудимо се да развијемо свест о потреби очувања здраве питке воде", посебно је навео Андрејевић.

Захваљујући технолошким достигнућима у овој области, која се већ увелико примењују у нишком водоводу, али и континуираној едукацији наших стручњака, прерађена вода, која се дистрибуира до крајњих корисника је потпуно, по свим параметрима контроле, исправна за пиће са високим степеном квалитета.

Оно што је најважније, када је контрола исправности воде за пиће у питању је и чињеница да од настанка водоводног система до данас, град Ниш никада није имао хидричну епидемију. У овом тренутку, овај посао обављамо по највишим европским стандардима, о чему сведочи и акредитација наше лабораторије, која је у потпуности испунила све потребне услове.

Интезивно радимо на усавршавању у овом битном делу система и настављамо да улажемо у нову опрему, као и у континуирану едукацију свих запослених.

Увођење стандарда у области управљања, производње, заштите и контроле квалитета још један је гарант повећане бриге о води и нашим корисницима, као и поштовања највиших светских норми, истиче Андрејевић.

Оговорно према корисницима - оговорно и према држави

Годишње се у лабораторији нишког водовода обави до 18 хиљада анализа воде. Дневно се анализира 45 узорака са свих изворишта, преко резервоара и читавог дистрибутивног система. Стручњаци нишког водовода у сарадњи са Институтом за јавно здравље Ниш, а под контролом Републичке Санитарне инспекције, поштујући  правилнике предлажу мере, по којима се спроводи контрола воде.

Нишки водовод - технички систем од значаја за одбрану земље

"Важност нишког водовода огледа се и у томе да смо Одлуком Владе Републике Србије проглашен великим техничким системом од значаја за одбрану земље.

Обавили смо све неопходне припремне радње и активности које су предвиђене за испуњење услова прописаних Законом о одбрани, сходно томе донели нова и усагласили постојећа акта и након обављених контрола добили потврду да смо организацијски, кадровски и материјално оспосебљени за реализацију свих поверених нам задатака од значаја’’, са поносом је истакао директор Андрејевић и на крају додао, да Служба заштите и физичко техничког обезбеђења обавља свакодневно један од најодговорнијих задатака у земљи на заштити најважнијег ресурса здраве питке воде, којом се са пуним правом поносе све Нишлије.

Коментара: 1


#   Ниш   Бела Паланка   водовод   Беч   подземне воде   Дејан Андрејевић   вода за пиће   Наиссус ЈКП  
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-)

    Marko, 20.09.2017.:
    Ovakvo lupetanje da nišlije piju najkvalitetniju vodu ili drugu u Evropi neko mora potkrepiti činjenicama ili je sve prazno lupetanje, a kako ista može biti najkvalitetnija u Evropi kad dobaqr njen deo čini nišavska voda, a u kakvom su stanju pumpne stanice, izvorišta, prekidne komore i sama fabrika vode na Medijani neka o tome kažu ne Andrejevićevi poltroni nego ljudi od struke vrlo kvalifikovani da o tome progovore, ali neće pošto je svaka protivnapredena gubitak posla.


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима