Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Odmah do Beča: Nišlije piju najkvalitetniju vodu, odmah iza austrijske prestonice!

rssBookmark and Share

Niš 20.09.2017. Z.S. Južna Srbija Info

Vodom "koja život znači" Nišlije se snabdevaju sa planinskih izvoriša udaljenim i do 84 kilometara od grada i sve relevatne analaize kazuju da građani piju jednu od najkvalitetnijih voda, odmah iza bečke.

Odmah do Beča: Nišlije piju najkvalitetniju vodu, odmah iza austrijske prestonice!

"Naša voda jedna je od najboljih u Evropi, odmah iza glavnog grada Austrije, koja je ledničkog porekla, dok ona u Nišu potiče iz karstnih izvora planina u okolini i dovodi se sa čak 84 kilometara udaljenih izvora do vodovoda  u kome se prerađuje", ponosno ističe Dejan Andrejević direktor JKP "Naissus.

Niški vodovod koji nosi epitet regionalnog, snabdeva oko 300.000 građana, ali i nekoliko susednih opšina kao što su Babušnica, Bela Palanka, Pirot, Merošina, Doljevac, Aleksinac, a sve to ostvarujemo preko tri teritorijalno posebna, a funkcionalno uslovno veoma zavisna vodovodna sistema i to:

- odovodni sistem ''MEDIANA''–izvorište podzemne vode prihranjivano predhodno, prečišćenom vodom u fabrici vode, iz vodotoka Nišave, gde se jedinstvenim tretmanom i tehnologijom simuliraju prirodni procesi prečišćavanja vode, sa kapacitetom do 500 l/s;

- Vodovodni sistem ''STUDENA''–karsni prirodni izvor i dovodni cevovod sa objektima, kapaciteta do 340 l/s. i

- Vodovodni sistem ''LjUBERAĐA-NIŠ''–niz karsnih prirodnih izvora (Krupac, Mokra, Divljana i Ljuberađa) i dovodni cevovod sa objektima, kapaciteta 800-1450 l/s.

Sistemi koje sam naveo sa izvorištima, dovodnim sistemom, odgovarajućom distributivnom i razvodnom mrežom, pumpnim stanicama i rezervoarima predstavljaju Niški Vodovodni Sistem (NIVOS), pojašnjava Andrejević.

To što nam je priroda dala, mora i da se čuva

"Dar prirode koji imamo treba da negujemo i da se ponašamo odgovorno prema tom bogatstvu. Mi u Vodovodu, svi zaposleni to svakodnevno i činimo i trudimo se da razvijemo svest o potrebi očuvanja zdrave pitke vode", posebno je naveo Andrejević.

Zahvaljujući tehnološkim dostignućima u ovoj oblasti, koja se već uveliko primenjuju u niškom vodovodu, ali i kontinuiranoj edukaciji naših stručnjaka, prerađena voda, koja se distribuira do krajnjih korisnika je potpuno, po svim parametrima kontrole, ispravna za piće sa visokim stepenom kvaliteta.

Ono što je najvažnije, kada je kontrola ispravnosti vode za piće u pitanju je i činjenica da od nastanka vodovodnog sistema do danas, grad Niš nikada nije imao hidričnu epidemiju. U ovom trenutku, ovaj posao obavljamo po najvišim evropskim standardima, o čemu svedoči i akreditacija naše laboratorije, koja je u potpunosti ispunila sve potrebne uslove.

Intezivno radimo na usavršavanju u ovom bitnom delu sistema i nastavljamo da ulažemo u novu opremu, kao i u kontinuiranu edukaciju svih zaposlenih.

Uvođenje standarda u oblasti upravljanja, proizvodnje, zaštite i kontrole kvaliteta još jedan je garant povećane brige o vodi i našim korisnicima, kao i poštovanja najviših svetskih normi, ističe Andrejević.

Ogovorno prema korisnicima - ogovorno i prema državi

Godišnje se u laboratoriji niškog vodovoda obavi do 18 hiljada analiza vode. Dnevno se analizira 45 uzoraka sa svih izvorišta, preko rezervoara i čitavog distributivnog sistema. Stručnjaci niškog vodovoda u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Niš, a pod kontrolom Republičke Sanitarne inspekcije, poštujući  pravilnike predlažu mere, po kojima se sprovodi kontrola vode.

Niški vodovod - tehnički sistem od značaja za odbranu zemlje

"Važnost niškog vodovoda ogleda se i u tome da smo Odlukom Vlade Republike Srbije proglašen velikim tehničkim sistemom od značaja za odbranu zemlje.

Obavili smo sve neophodne pripremne radnje i aktivnosti koje su predviđene za ispunjenje uslova propisanih Zakonom o odbrani, shodno tome doneli nova i usaglasili postojeća akta i nakon obavljenih kontrola dobili potvrdu da smo organizacijski, kadrovski i materijalno osposebljeni za realizaciju svih poverenih nam zadataka od značaja’’, sa ponosom je istakao direktor Andrejević i na kraju dodao, da Služba zaštite i fizičko tehničkog obezbeđenja obavlja svakodnevno jedan od najodgovornijih zadataka u zemlji na zaštiti najvažnijeg resursa zdrave pitke vode, kojom se sa punim pravom ponose sve Nišlije.

Komentara: 1


#   Niš   Bela Palanka   vodovod   Beč   podzemne vode   Dejan Andrejević   voda za piće   Naissus JKP  
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-)

    Marko, 20.09.2017.:
    Ovakvo lupetanje da nišlije piju najkvalitetniju vodu ili drugu u Evropi neko mora potkrepiti činjenicama ili je sve prazno lupetanje, a kako ista može biti najkvalitetnija u Evropi kad dobaqr njen deo čini nišavska voda, a u kakvom su stanju pumpne stanice, izvorišta, prekidne komore i sama fabrika vode na Medijani neka o tome kažu ne Andrejevićevi poltroni nego ljudi od struke vrlo kvalifikovani da o tome progovore, ali neće pošto je svaka protivnapredena gubitak posla.


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima