Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Опоравак грађевиснке индустрије у Врању

rssBookmark and Share

Врање 14.08.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Грађевинари у Србији подсећају да су некад били лидери у области грађевинске индустрије, а да су наши стручњаци били међу најцењенијим мостоградитељима у свету. У Србији се гради много више него пре неколико година, грађевинари траже фер тржиште и бољу безбедност на раду, преноси РТС.

Фото: РТС
Фото: РТС

Многи послови у грађевинарству раде се на отвореном, најтеже је када су високе температуре. Радници имају заштитну опрему, често праве паузе.

"Правимо на свака два, три сата. Избегавамо врућину пошто не можемо да радимо фасаду на сунцу, него радимо оне стране које су у хладовини", каже Александар Миладиновић, радник.

Ни у затвореним просторијама није лако. За изградњу стамбене зграде у Врању ангажовани су и зидари, молери, гипсари, керамичари.

"Волим то што радим, већином радим у приватним кућама, ово ми је друга зграда и да радим већу површину", објашњава Ненад Милосављевић, радник.

"Што се тиче молераја све радим и фасаде, а услови као услови. Није лоше, има посла за све, задовољни смо", каже Бобан Величковић, радник.

Осим зграда, кућа и пословних објеката, граде се путеви, мостови, а инфраструктура је покретач за развој других делатности.

У Србији је више од 28 хиљада активних градилишта, а грађевинарство у овој години бележи раст од 25 одсто.

"Ових задњих година доласком разних фирми код нас, изградњом разних објеката, великих и ауто-пута смо мало повратили то знање, међутим још увек је тешко", објашњава Новица Јанчић, директор грађевинског предузећа у Врању.

Нових послова биће и када се буду градили станови за војску и полицију, како је најављено у Врању би изградња требало да почне крајем лета.

Коментара: 0


#   Врање   предузетништво   грађевинарство   Ненад Милосављевић   грађевински радник   стамбене зграде
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима