Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Општина Медијана на састанку директора УНЕСК-а

rssBookmark and Share

Ниш 06.10.2016. Јужна Србија Инфо

Од 1. до 3. октобра у једном од најстаријих мађарских градова Сзомбатхлy одржан је састанак борда директора УНЕСКО-ве мреже градова са богатим историјским наслеђем – АВЕК чији је дугогодишњи члан...

Општина Медијана на састанку директора УНЕСК-а

Од 1. до 3. октобра у једном од најстаријих мађарских градова Сзомбатхлy одржан је састанак борда директора УНЕСКО-ве мреже градова са богатим историјским наслеђем – АВЕК чији је дугогодишњи члан и ГО Медијана . Састанку борда директора присуствовали су председник ГО Медијана Милан Крстић и члан Већа ГО Медијана ресорно задужен за област културе Владимир Ђорђевић.
Делегација ГО Медијана упознала је председника АВЕК-а Кристијана Мурисара о спремности новог руководства да се активније укључи у рад АВЕК-а с обзиром на то  да општина Медијана спада у ред општина које се могу похвалити изузетно богатим историјским наслеђем.
-Изражавам велико задовољство што су са нама данас и представници ГО Медијана и Града Ниша, и што ће се и град Ниш и ГО Медијана активније укључити у рад АВЕК-а. Очекујем да ће након неколико година слабије активности поново узети учешће у свим нашим пројектима, пре свега у корист својих суграђана, али и целокупног човечанства, јер историјско наслеђе није само наслеђе становника тог града или државе, већ је то наслеђе свих људи на нашој планети –поручио је Кристијан Мурисар на почетку састанка борда директора АВЕК-а.


Активност АВЕК мреже усмерене су у правцу ефикаснијег туристичког искоришћавања културно историског наслеђа. Од ове године АВЕК је у област свог деловања укључио, поред културно историјског наслеђа и туризма, и винарство као својеврсно историјско наслеђе медитеранских али и осталих градова са богатом историјом ове привредне гране, што је резултат све већег броја захтева медитеранских градова за пријемом у АВЕК. На састанку је, поред известаја о раду, презентован и план програмских активности и пројеката у којима чланице могу узети учешће до краја 2016. и током 2017. године. Борд директора АВЕК-а донео је одлуку да се генерална скупштина АВЕК-а одржи на Малти од 30.априла до 2.маја 2017.године.
-У разговору са члановима борда директора АВЕК-а наша делегација их је упознала са подацима о убрзаном развоју нишког аеродрома “Константин Велики” и великим повећањем броја путника, а самим тим забележен је и повећан број туриста који посећују наш град. Управо зато смо и показали спремност да се активније укључимо у активности АВЕК-а како би смо управо кроз пројекте АВЕК-а унапредили и побољшали презентацију културно историјског наслеђа како ГО Медијана тако и града Ниша – нагласио је председник ГО Медијана Милан Крстић.
Кроз бројне разговоре са представницима чланица АВЕК-а из десетак земаља,  делегација ГО Медијана изразила је спремност за јачање  билатералних односа међу чланицама мреже градова АВЕК и развоју тих односа  у свим осталим сферама друштвеног деловања.
-Наша делегација је такође изразила спремност да ефикасније И активније настави са радом на пројекту  QUALICITIES с обзиром  на то да су и Скупштина ГО Медијана и Скупштина Града Ниша усвојили низ докумената који омогућавају  финализацију овог пројекта. До сада је ,колико сам ја упознат, израђена студија у оквиру овог пројекта која анализира постојеће стање туристичке доступности и презентације нашег културно историјског наслеђа са разних аспеката, од екологије, инфраструцтуре у околини културно историјских споменика до развијености локалних радионица за израду и продају сувенира у околини самих споменика или музеја –истакао је председник ГО Медијана Милан Крстић.
Финализација пројекта  QUALICITIES  подразумева израду завршне студије која нуди конкретна решења за уређење и унапређење  туристичке доступности и повећање туристичке атрактивности свих културно историјских објеката,  а у складу са стандардима Европске Уније и примерима добре праксе.
Конкретизација свега договореног у Сзомбатхлy-ју биће остварена током боравка председника АВЕК-а Кристијана Мурисара у Нишу од 1. до 4. новембра када ће он бити гост града Ниша И ГО Медијана.
Руководство ГО Медијана и Скупштине Града Ниша изразило је спремност да организује заједнички састанак председника АВЕК-а Мурисара са свим релевантним чиниоцима у граду како би се све градске институције укључиле у рад и искористиле све потенцијале мреже градова са богатим историјским наслеђем.


#   Ниш   Цар Константин Велики   Медијана градска општина   Владимир Ђорђевић   Скупштина града Ниша   историја   УНЕСКО   Мађарска   Скупштина града   Милан Крстић   историјско наслеђе
@UNESCO @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима