Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Грађани Медијане очекују много више од своје општине реално за живот, не само догађаје и пројекте "кратког даха"

rssBookmark and Share

Ниш 27.02.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

У недостатку реалне извршне власти без свог буџета који зависи од Града, "највећа" како себе воле да назовају, Градска општина Медијана у Нишу већ низ година спроводи пројекте које редовно пласирају локалним медијима као успешне, што је ништа друго него недостатак идеја и несагледавање реалних потреба становника те централне нишке општине.

Грађани Медијане очекују много више од своје општине реално за живот, не само догађаје и пројекте "кратког даха"

У низу примера, задњи је уступање дечјих колица за тројке на коришћење породици из Бруса која је претходно користила једна нишка породица. 

Ова реално хуман и не би био лош потез, али засигурно и у самом граду Нишу, односно у Медијани постоји још породица са троје мале деце. 

Популистичка медијска полтика ГО Медијана пада у на испиту управо на овом примеру, јер су према правилима сва социјална давања и разни пројекти (физичка и правна лица), ограничени пребивалиштем на територији централне нишке општине. Практично нико ко није становник те општине не може да буде корисник помоћи, или кандидат на неком од пројеката.

Ово није једини пример. Читаоцу локалних вести просто дође да се "заплаче", колко се из општине напињу да одрже статус "нечега", а то нешто су бројни скупови увек пажљиво и емотивно везани за посебне групе грађана, нарочито младе и пензонере.

Деца у Светосавском парку…, играње шаха са пензионерима и слично. . .Свако једноставним кликом на сајт општине може да прочита вести и актуелна дешавања и не треба многио памети да би се схватило да основене суштине нема, већ само по оној актуелној "само да прође мандат, а не било лоше и други".

Поред Комисије "Света Петка", један од искрено реалних и добрих, али не и довољно транспаретних пројеката, а ради се о финансирању вантелесне оплодње брачних парова на територији општине, све остало практичо има брзу пролазну вредност и врти се у круг. Наравно ту су и разни концерти и забве, дочек правослвне Нове године уз обавезну назнаку "бесплатно". 

Недостак правих идеја и често друштвено неоправдано трошење новца грађана Медијане, доводи у сумњу постојање градских општина у Нишу. . То је једна врло замршена ситуација и дошло је време да Скупштина града Ниша уз сарадњу Министарстав државне и локалне самоуправе добро преиспита, да ли су нишке општине ..општине локалне самоуправе, или месне заједнице заробљене у рукама руководства и њихових политичких амбиција..

Могуће је да имају и добру намеру, има ту и вредних људи, посвећених свом раду у служби грађана, али недостатак "слуха" и практична немогућност их враћа на ниво месне заједнице.

Нарвно, има и добрих и корисних радњи у другим нишким општинама, где се види труд руководства, пре свега оно што је и суштински најбитније у комуналним проблемима, ако ништа друго онда добро посредовање са Градом и јавним предузећима, ради потребе становника.

Текст је писан уз молбу и сугестију грађана ГО Медијана.

Вести и догађаје у нишкој ГО Медијана, можете прочитати на сајту те општине и сами донети закључак.

https://medijana.rs/

 


#   Ниш   Медијана градска општина   Скупштина града Ниша
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима