Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Оставка због расипништва: Директору Народног позоришта 6.500 евра за гориво

rssBookmark and Share

Ниш 05.05.2016. Весна Торовић, Блиц

Директору Народног позоришта у Нишу матична кућа платила је гориво за пут приватним аутомобилом и до Норвешке, оптужују бивши чланови Управног одбора.

Нисам ја потписивала путне налоге: Светлана Дејановић Аврамовић Фото: РАС Србија
Нисам ја потписивала путне налоге: Светлана Дејановић Аврамовић Фото: РАС Србија

Председница Управног одбора Народног позоришта Светлана Дејановић Аврамовић поднела је оставку на то место, а један од разлога је расипање новца у овој кући. Она сумња да је директор Иван Вуковић у току прошле године на гориво за службена путовања потрошио чак 800.000 динара, или око 6.500 евра.

 - Ако је председница Управног одбора имала примедбе на ненаменско трошење, зашто то није пријавила, пита се Вуковић.

Светлана Дејановић Аврамовић претпоставља да су тим средствима плаћена и Вуковићева приватна путовања.

- У завршном рачуну за 2015. годину наведено је да је Позориште Вуковићу толико платило за потрошено гориво. Вуковић користи свој приватни аутомобил, јер нишки театар нема службено возило, али директор није морао да путује чак у Норвешку. То је огроман новац за сиромашне установе културе у Нишу. Посебно је питање зашто ја као председница УО нисам потписала ниједан путни налог за Вуковићево путовање? Никада ме нису позвали да то учиним - каже Светлана Дејановић Аврамовић.

Она наглашава да је арчење позоришног новца само допринело да поднесе оставку.

- После буке што је Вуковић постављен на место директора иако није дипломирао на факултету, као и због тога што је именован за првог човека Народног позоришта иако није имао неопходних пет година радног искуства, желела сам да се смире страсти у тако важној институцији културе у Нишу. Зато сам и прихватила да будем председник УО. Сматрала сам да треба дати шансу младом човеку. Међутим, он је одмах показао своју бахатост и самовољу. Тражио је да чланови УО промене Статут Позоришта и да донесу одлуку како за директора не треба радно искуство. То смо одбили и тада је Вуковић неприлично реаговао. Вређао нас је, посебно мене. Ипак, Статут није промењен. Али, од тада са њим више није могло нормално да се сарађује - прича Светлана Дејановић Аврамовић.

„Блиц“ је покушао да чује шта о оптужбама каже Вуковић, али је он у телефонском разговору рекао да „не жели да се препуцава преко новина“.

Тврди да има документа, али неће да их покаже: Иван Вуковић, директор позоришта Фото: РАС Србија

- Ако је председница УО имала примедбе на ненаменско трошење пара, зашто то није пријавила надлежним институцијама? Наравно да то није тачно и да имам доказе да су сва средства потрошена на службена путовања - казао је Вуковић.

Иако је обећао да ће нас примити да разговарамо и показати нам доказе, Вуковић се више није јављао на телефон.

Садашњи директор није ни испуњавао услове конкурса

Скупштина града Ниша именовала је Ивана Вуковића за директора позоришта иако није испуњавао услове конкурса. Виши суд је одлучио да поништи конкурс на коме је Вуковић изабран, али је Апелациони суд преиначио ту одлуку.

Да подсетимо, Светлана Дејановић Аврамовић трећи је председник УО нишког театра који је поднео оставку од 2012. године, када је Вуковић постао директор.

Прво је председник био Дејан Петковић па потом Небојша Озимић.

И неки чланови УО су подносили оставке, попут књижевника Зорана Ћирића, који се успротивио што је за представу „Цар Константин“ потрошено скоро 20 милиона динара.

Коментара: 0


#   Ниш   позориште   Небојша Озимић   Иван Вуковић   виши суд   апелациони суд   Народно позориште   Скупштина града Ниша   трошкови   Скупштина града   установе културе   Управни одбор   Светлана Дејановић Аврамовић
@


 


[ Додај коментар ]