Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ostavka zbog rasipništva: Direktoru Narodnog pozorišta 6.500 evra za gorivo

rssBookmark and Share

Niš 05.05.2016. Vesna Torović, Blic

Direktoru Narodnog pozorišta u Nišu matična kuća platila je gorivo za put privatnim automobilom i do Norveške, optužuju bivši članovi Upravnog odbora.

Nisam ja potpisivala putne naloge: Svetlana Dejanović Avramović Foto: RAS Srbija
Nisam ja potpisivala putne naloge: Svetlana Dejanović Avramović Foto: RAS Srbija

Predsednica Upravnog odbora Narodnog pozorišta Svetlana Dejanović Avramović podnela je ostavku na to mesto, a jedan od razloga je rasipanje novca u ovoj kući. Ona sumnja da je direktor Ivan Vuković u toku prošle godine na gorivo za službena putovanja potrošio čak 800.000 dinara, ili oko 6.500 evra.

 - Ako je predsednica Upravnog odbora imala primedbe na nenamensko trošenje, zašto to nije prijavila, pita se Vuković.

Svetlana Dejanović Avramović pretpostavlja da su tim sredstvima plaćena i Vukovićeva privatna putovanja.

- U završnom računu za 2015. godinu navedeno je da je Pozorište Vukoviću toliko platilo za potrošeno gorivo. Vuković koristi svoj privatni automobil, jer niški teatar nema službeno vozilo, ali direktor nije morao da putuje čak u Norvešku. To je ogroman novac za siromašne ustanove kulture u Nišu. Posebno je pitanje zašto ja kao predsednica UO nisam potpisala nijedan putni nalog za Vukovićevo putovanje? Nikada me nisu pozvali da to učinim - kaže Svetlana Dejanović Avramović.

Ona naglašava da je arčenje pozorišnog novca samo doprinelo da podnese ostavku.

- Posle buke što je Vuković postavljen na mesto direktora iako nije diplomirao na fakultetu, kao i zbog toga što je imenovan za prvog čoveka Narodnog pozorišta iako nije imao neophodnih pet godina radnog iskustva, želela sam da se smire strasti u tako važnoj instituciji kulture u Nišu. Zato sam i prihvatila da budem predsednik UO. Smatrala sam da treba dati šansu mladom čoveku. Međutim, on je odmah pokazao svoju bahatost i samovolju. Tražio je da članovi UO promene Statut Pozorišta i da donesu odluku kako za direktora ne treba radno iskustvo. To smo odbili i tada je Vuković neprilično reagovao. Vređao nas je, posebno mene. Ipak, Statut nije promenjen. Ali, od tada sa njim više nije moglo normalno da se sarađuje - priča Svetlana Dejanović Avramović.

„Blic“ je pokušao da čuje šta o optužbama kaže Vuković, ali je on u telefonskom razgovoru rekao da „ne želi da se prepucava preko novina“.

Tvrdi da ima dokumenta, ali neće da ih pokaže: Ivan Vuković, direktor pozorišta Foto: RAS Srbija

- Ako je predsednica UO imala primedbe na nenamensko trošenje para, zašto to nije prijavila nadležnim institucijama? Naravno da to nije tačno i da imam dokaze da su sva sredstva potrošena na službena putovanja - kazao je Vuković.

Iako je obećao da će nas primiti da razgovaramo i pokazati nam dokaze, Vuković se više nije javljao na telefon.

Sadašnji direktor nije ni ispunjavao uslove konkursa

Skupština grada Niša imenovala je Ivana Vukovića za direktora pozorišta iako nije ispunjavao uslove konkursa. Viši sud je odlučio da poništi konkurs na kome je Vuković izabran, ali je Apelacioni sud preinačio tu odluku.

Da podsetimo, Svetlana Dejanović Avramović treći je predsednik UO niškog teatra koji je podneo ostavku od 2012. godine, kada je Vuković postao direktor.

Prvo je predsednik bio Dejan Petković pa potom Nebojša Ozimić.

I neki članovi UO su podnosili ostavke, poput književnika Zorana Ćirića, koji se usprotivio što je za predstavu „Car Konstantin“ potrošeno skoro 20 miliona dinara.

Komentara: 0


#   Niš   pozorište   Nebojša Ozimić   Ivan Vuković   viši sud   apelacioni sud   Narodno pozorište   Skupština grada Niša   troškovi   Skupština grada   ustanove kulture   Upravni odbor   Svetlana Dejanović Avramović
@


 


[ Dodaj komentar ]