Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vuković nezakonito na mestu direktora Narodnog pozorišta

rssBookmark and Share

09.03.2015. V.Petrović, Južna Srbija Info

Ništi se rešenje Skupštine grada Niša od 29. novembra 2014.godine o imenovanju Ivana Vukovića, diplomiranog pozorišnog i radio reditelja, za direktora Narodnog pozorišta Niš, kao nezakonito, glasi najnovija presuda Višeg suda u Nišu po sudiji Mileni Jovanović.

Vuković nezakonito na mestu direktora Narodnog pozorišta

U obrazloženju stoji da “po nalaženju ovog suda imenovani kandidat Ivan Vuković iz Beograda ne ispunjava uslove raspisanog javnog kinkursa u pogledu radnog iskustva u struci u trajanju od pet godina, sa kojih razloga je i odluku o imenovanju ocenio nezakonitom”. 

Dakle, Viši sud u Nišu je opet, po drugi put pošto je predmet vraćen sa Apelacionog suda, donosi odluku da se poništava konkurs na kome je Vuković izabran za upravnika ove važne kulturne institucije u gradu, a u parnici tužioca Miroljuba Jovanovića iz Niša. Doduše, na ovu presudu grad može da uloži žalbu jer presuda nije pravosnažna.

Sudija Milena Jovanović je odbacila sve primedbe predstavnika grada Niša, zaključujući da su oni “bez uticaja na drugačiju odluku”.Na taj način su otklonjeni svi “propusti” u prvom suđenju na koje je ukazao Apelacionu sud , a zbog čega je ovo suđenje i moralo da se ponovi.

Tužioc u parnici Miroljub Jovanovć od samog početka suđenja smatra da imenovani Ivan Vuković ne zadovoljava uslove raspisanog konkursa na šta sve vreme pokušava da ukaže.

“Upravni odbor Narodnog pozorišta raspisao je konkurs 26. juna 2013. godine. Smatram da je odluka o imenovanju nezakonita jer imenovani Ivan Vuković ne ispunjava uslove predviđene za izbor direktora, jer nema pet godina iskustva u struci. Takođe smatram da je nedostatak aktivne legitimacije, što je meni zamereno, nesonovan jer sam imao svojstvo učenika konkursa, obzirom da je moja molba razmatrana, ali nije odbačena”, kaže Miroljub Jovanović, dugogodišnji radnik u kulturi. “U ovom slučaju, predmet moje tužbe je nezakonitost odluke koja je doneta jer imenovani kandidat ne ispunjava uslove konkursa i ne radi se uopšte o tome da li ja ispunjavam uslove konkursa. Ovde je bilo samo pokušaja zamene teza”, kaže Miroljub Jovanović.

Podsećanja radi, januara 2014. godine, ubrzo pošto je Skupština Grada izabrala Vukovića za upravnika Narodnog pozorišta u Nišu, Miroljub Jovanović kao jedan od kandidata na tom konkursu podnosi tužbu kojom traži da se konkurs poništi. Krajem juna je Viši sud prihvatio primedbe Miroljuba Jovanovićeve i presudio da je Vuković izabran nezakonito i poništio konkurs.

Priča se ovde ne zavšava. Usledila je žalba Grada Niša na tadašnju presudu. Jedina primedba koju su naveli je da je tužba kasno podneta, ali se u žalbi tvrdi da ni sam Jovanović ne zadovoljava uslove konkursa jer nije završio fakultet društvenog usmerenja već Fakultet zaštite na radu, pa na osnovu toga nije mogao ni da se žali. Apelacioni sud je novembra poništio prvostepenu presudu i Višem sudu naložio da ponovo proveri činjenice.

pozoristeNova provera činjenica je pokazal da nije bilo mesta žalbi. Da su svi navodi tužioca tačni i da se u ovom slučaju ne raspravlja o njegovim kvalifikacijama za konkurs na koji se javio, već o kvalifikacijama izabranog Vukovića koji nije zadovoljio sve uslove. Odnosno, nema pet godina radnog iskustva u struci.

“Ni sada nije kraj jer grad može da se žali na ovu presudu, a meni sve ovo liči na “silovanje istine”, kaže Miroljub Jovanović.

Inače, samo konkurs za izbor upravnika Narodnog pozorišta u Nišu od samog početka je bio sporan u nekim delovima. Vuković od samog početka nije ispunjavao jedan od najvažnijih zateva konkursa, to su godine radnog iskustva, a koji predviđa Statut pozorišta, da upravnik mora da ima završen fakultet i “najmanje 5 godina radnog iskustva u struci”. Problem je nastao kada se uvidom u dokumentaciju priloženu na konkursu videlo da je Vuković diplomirao 2012. godine, samo godinu dana pre raspisanog konursa, a da mu je mesto upravnika Pozorišta u Nišu prvo radno mesto.

Sud je rekao svoje. I to dva puta. Da li će i treći put, ako grad podnese žalbu ostaje da se vidi. Dogodlili se tako nešto moraće da se primeni ona Bećkovićeva: Ćeraćemo se još.

 

Belami portal

Komentara: 0


#   zapošljavanje   Ivan Vuković   Miroljub Jovanović   viši sud   apelacioni sud   Narodno pozorište   Fakultet zaštite na radu   Milena Jovanović     poništenje   Skupština grada   Upravni odbor   radno mesto
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima