Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Креативност младих истраживача и сарадња са привредом: Отворена лабораторијска ламела нишког Електронског факултета

rssBookmark and Share

Ниш 24.11.2020. Јужна Србија Инфо

Данас је у Нишу отворена вишенаменска лабораторијска ламела Електронског факултета. Отварању је присуствовала Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије.

Креативност младих истраживача и сарадња са привредом: Отворена лабораторијска ламела нишког Електронског факултета

У овој тешкој 2020. години и у најтежим треницима смо наставили да градимо будућност.То је оно што се трудимо да радимо и што смо урадили са  нашим партнерима из Европске уније пе све са  Европском инвестиционом банком која нас је испратила у овом пројекту. Не постоји боља инвестиција од инвестиције у младе, у знање, истраживање и развој, истакла је Брнабић,

Градоначелница Драгана Сотировски је додала, да је ово почетак новог поглавља Електроског факултета и Града Ниша, а као и Научно технолошки парк, тако и Вишенаменска ламелла представљају понос нашег града.

Отварању присуствовао је и министар образовања Бранко Ружић. 
 
“Све оно што смо урадили од 2016.године а то се види сада у 2020.години у којој смо отворили чак три нова Научно технолошка парка у Србији, у Новом Саду, Нишу и Чачку, представља нови стуб развоја, кичмени стуб, носилац  развоја  нове економије и нове привреде Републике Србије као и новог српског друштва. Надам се да ћемо у 2021.кренути у нове пројекте. Све је то у склопу циља који смо поставили пред  Владом Републике Србије, а наш основни циљ је да подигнемо продуктивност и конкурентност наше привреде. И то радимо  управо тако што улажемо у нове технологије,  у младе таленте у њихову креативност и иновативност у стартап компаније. Тиме ставарамо нову привреду и економију Србије. Тиме стварамо и друштво знања, креативности, које  подстиче и охрабрује предузетнички дух, стваралаштво, све оно што нама доноси додатну вредност”, казала је премијерка Ана Брнабић.
                          
Брнабић је истакла да је ламела површине безмало 7.000 квадрата, а коштала је 8,1 милиона евра, с тим што је за изградњу објекта утрошено 7,7 милиона евра, док је набавка опреме коштала 400.000 евра. 
                       
Градоначелница Ниша Драгана Сотировски је нагласила да је Електронски факултет у нека прошла времена време школовао  људе који су стасавали у халама Електронске индустрије помажући свом граду да у то време буде град електронике. 
                 
“Данас са вашим студентима и професорима Град Ниш је град напредних технологија. Научно технолошки парк и ЕФ са Вишенаменском лабораторијом и Стартап центром праве искорак и отварају ново поглавље у историји нашег града. Захваљујемо, наравно, држави што Ниш препознаје као место ИТ сектора, што улаже средства и омогућава младим и креативним људима да се образују, раде и помажу свом граду а самим тим и целој земљи. Научно технолошки парк, Универзиет у Нишу и Електронски факултет сарађујући стварају повољан пословни амбијент за долазак  инвеститора у наш град. Град Ниш је био партнер у овом пројекту и веома смо поносни што смо помогли у изградњи пратеће инфраструцтуре”, казала је Сотировски.
                    , 
Нагласила је да су Научно технолошки парк и Вишенаменска ламелла данас понос Ниша.  
                  
“За креативност је потебна храброст, а ви наставите да будете храбри како би смо држали корак са светом за генерације које долазе и које ће бирајући између Србије и света изабрати Србију”, поручила је градоначелница.
                   
Декан Електронског факултета др Драган Манчић изјавио је да ће ламела створити услове за успешан рад истраживача на пројектима и у областима које су од стратешког значаја за развој привреде и друштва у Србији. 
                   
“Ламела ће омогућити младим талентима да у својој земљи раде и истражују у најсавременијим условима и са најсавременијом опремом, а такодје ће омогућити повезивање науке и привреде. У ламели ће бити отворено више центара попут Центра за континуирану едукацију, Центр за иновациону делатност и Центра за трансфер технологија и сарадњу са привредом”, рекао је Манчић. 
                    
Шефица Регионалног представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре је рекла да је та банка финансирала изградњу вишенаменске лабораторијске ламеле у оквиру већег, свеобухватног улагања од 200 милиона евра у науку и развој у Србији. 
                                                                                                                                  

 

Коментара: 0


#   Ниш   Драгана Сотировски   привреда   Електронски факултет   Ана Брнабић   студенти   Бранко Ружић   Министарство просвете   Научно технолошки парк   Лабораторијска ламела НТП
#GradonacelnicaN @anabrnabic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима