Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kreativnost mladih istraživača i saradnja sa privredom: Otvorena laboratorijska lamela niškog Elektronskog fakulteta

rssBookmark and Share

Niš 24.11.2020. Južna Srbija Info

Danas je u Nišu otvorena višenamenska laboratorijska lamela Elektronskog fakulteta. Otvaranju je prisustvovala Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije.

Kreativnost mladih istraživača i saradnja sa privredom: Otvorena laboratorijska lamela niškog Elektronskog fakulteta

U ovoj teškoj 2020. godini i u najtežim trenicima smo nastavili da gradimo budućnost.To je ono što se trudimo da radimo i što smo uradili sa  našim partnerima iz Evropske unije pe sve sa  Evropskom investicionom bankom koja nas je ispratila u ovom projektu. Ne postoji bolja investicija od investicije u mlade, u znanje, istraživanje i razvoj, istakla je Brnabić,

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je dodala, da je ovo početak novog poglavlja Elektroskog fakulteta i Grada Niša, a kao i Naučno tehnološki park, tako i Višenamenska lamella predstavljaju ponos našeg grada.

Otvaranju prisustvovao je i ministar obrazovanja Branko Ružić. 
 
“Sve ono što smo uradili od 2016.godine a to se vidi sada u 2020.godini u kojoj smo otvorili čak tri nova Naučno tehnološka parka u Srbiji, u Novom Sadu, Nišu i Čačku, predstavlja novi stub razvoja, kičmeni stub, nosilac  razvoja  nove ekonomije i nove privrede Republike Srbije kao i novog srpskog društva. Nadam se da ćemo u 2021.krenuti u nove projekte. Sve je to u sklopu cilja koji smo postavili pred  Vladom Republike Srbije, a naš osnovni cilj je da podignemo produktivnost i konkurentnost naše privrede. I to radimo  upravo tako što ulažemo u nove tehnologije,  u mlade talente u njihovu kreativnost i inovativnost u startap kompanije. Time stavaramo novu privredu i ekonomiju Srbije. Time stvaramo i društvo znanja, kreativnosti, koje  podstiče i ohrabruje preduzetnički duh, stvaralaštvo, sve ono što nama donosi dodatnu vrednost”, kazala je premijerka Ana Brnabić.
                          
Brnabić je istakla da je lamela površine bezmalo 7.000 kvadrata, a koštala je 8,1 miliona evra, s tim što je za izgradnju objekta utrošeno 7,7 miliona evra, dok je nabavka opreme koštala 400.000 evra. 
                       
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je naglasila da je Elektronski fakultet u neka prošla vremena vreme školovao  ljude koji su stasavali u halama Elektronske industrije pomažući svom gradu da u to vreme bude grad elektronike. 
                 
“Danas sa vašim studentima i profesorima Grad Niš je grad naprednih tehnologija. Naučno tehnološki park i EF sa Višenamenskom laboratorijom i Startap centrom prave iskorak i otvaraju novo poglavlje u istoriji našeg grada. Zahvaljujemo, naravno, državi što Niš prepoznaje kao mesto IT sektora, što ulaže sredstva i omogućava mladim i kreativnim ljudima da se obrazuju, rade i pomažu svom gradu a samim tim i celoj zemlji. Naučno tehnološki park, Univerziet u Nišu i Elektronski fakultet sarađujući stvaraju povoljan poslovni ambijent za dolazak  investitora u naš grad. Grad Niš je bio partner u ovom projektu i veoma smo ponosni što smo pomogli u izgradnji prateće infrastructure”, kazala je Sotirovski.
                    , 
Naglasila je da su Naučno tehnološki park i Višenamenska lamella danas ponos Niša.  
                  
“Za kreativnost je potebna hrabrost, a vi nastavite da budete hrabri kako bi smo držali korak sa svetom za generacije koje dolaze i koje će birajući između Srbije i sveta izabrati Srbiju”, poručila je gradonačelnica.
                   
Dekan Elektronskog fakulteta dr Dragan Mančić izjavio je da će lamela stvoriti uslove za uspešan rad istraživača na projektima i u oblastima koje su od strateškog značaja za razvoj privrede i društva u Srbiji. 
                   
“Lamela će omogućiti mladim talentima da u svojoj zemlji rade i istražuju u najsavremenijim uslovima i sa najsavremenijom opremom, a takodje će omogućiti povezivanje nauke i privrede. U lameli će biti otvoreno više centara poput Centra za kontinuiranu edukaciju, Centr za inovacionu delatnost i Centra za transfer tehnologija i saradnju sa privredom”, rekao je Mančić. 
                    
Šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre je rekla da je ta banka finansirala izgradnju višenamenske laboratorijske lamele u okviru većeg, sveobuhvatnog ulaganja od 200 miliona evra u nauku i razvoj u Srbiji. 
                                                                                                                                  

 

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   privreda   Elektronski fakultet   Ana Brnabić   studenti   Branko Ružić   Ministarstvo prosvete   Naučno tehnološki park   Laboratorijska lamela NTP
#GradonacelnicaN @anabrnabic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima