Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počinje izgradnja druge faze radova na Naučno-tehnološkom parku u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 19.02.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Danas je najavljen početak druge faze radova na Naučno-tehnološkom parku u Nišu, a predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, izjavila je da će država uložiti 25 miliona evra u izgradnju ove faze. Očekuje se da radovi budu završeni do oktobra 2025. godine.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Brnabić je istakla značaj investicija u mlade, obrazovanje i infrastrukturu, i naglasila da je ovaj projekat od velikog značaja za budućnost Srbije. Premijerka je podsetila na značaj IKT sektora u zemlji, navodeći da je više od 100.000 ljudi zaposleno u ovoj oblasti, a izvoz u IKT sektoru je u 2023. godini iznosio 3,44 milijarde evra.

Cilj je da do kraja 2027. godine izvoz u IKT sektoru dostigne 10 milijardi evra, a ovaj sektor zapošljava 140.000 ljudi. Brnabić je izrazila uverenje da je ovaj cilj postižan i da se Srbija može pretvoriti u razvojni tehnološko-inovacioni centar Evrope.

Regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj, Mateo Kolanđeli, istakao je uspeh Srbije u izgradnji naučno-tehnoloških parkova, naglašavajući da je ta banka finansirala ove parkove sa 80 miliona evra.

Direktor Naučno-tehnološkog parka u Nišu, Milan Ranđelović, objasnio je značaj projekta i uspehe koje je park postigao. Naučno-tehnološki park u Nišu, gde posluje 50 kompanija sa više od 500 zaposlenih, predstavlja značajan doprinos ekonomskom razvoju regiona i zemlje.

Na ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelena Begović, ministar za javna ulaganja, Marko Blagojević, i gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.


#   Niš   Dragana Sotirovski   Ana Brnabić   Naučno tehnološki park
#GradonacelnicaN @anabrnabic @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima