Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Патријарх Порфирије дао благослов за аутокефалност Македонске православне цркве

Bookmark and Share

24.05.2022. РТС, ТЕЛМА, ТВ ХРАМ

Патријарх српски Порфирије је у Скопљу рекао да Српска православна црква благосиља захтев Македонске православне цркве – Охридске архиепископије за аутокефалност.

Патријарх Порфирије дао благослов за аутокефалност Македонске православне цркве

Патријарх српски Порфирије је рекао да је Свети архијерејски сабор СПЦ једногласно одговорио на захтев МПЦ и да Сабор благосиља и одобрава захтев за аутокефалност.

"Истовремено, сабор је одлучио да се заједно и у сарадњи са архиепископом Стефаном разраде сви технички детаљи и потом следи свечано изношење захтева", рекао је патријарх Порфирије на заједничкој литургији са МПЦ у Скопљу, преноси портал Телма.

Тада ће све православне цркве бити обавештене по канонском реду и биће позване да признају аутокефални статус МПЦ-ОА.

"Сигурни смо да ће све остале помесне православне цркве радо прихватити аутокефалност", рекао је Порфирије у храму у Скопљу.

Пре пет дана служили су заједничку архијерејску литургију помирења у Саборном храму Светог Саве у Београду. У Саборном храму у Скопљу, поред великог броја верника, присуствовали су и представници Kатоличке цркве, велики број монаха и верника из других градова.

Скопски портал Телма пише да је важно што је ово само почетак процеса стицања томоса за аутокефалност Македонске православне цркве – Охридске архиепископије.


#   СПЦ   Скопље   Република Северна Македонија   Патријарх Порфирије   МПЦ-ОА
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима