Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пливање за Чани крст први пут одржано у Гаџином Хану

rssBookmark and Share

Гаџин Хан 20.01.2023. Јужна Србија Инфо

Богојављање у Заплању почело је Светом Литургијом у храму Успења Пресвете Богородице у Гркињи, где су сви учесници пливања за Часни Крст били причешћени а након тога догађај се наставио Литијом до саборног места Крста, где је освећена Богојављенска водица и отворена традиционална "Пихтијада и Ракијада".

Пливање за Чани крст први пут одржано у Гаџином Хану

Пливачи су након тога обавили здравстни преглед, а догађај дана али и више од тога био је организовање пливања за Часни Крст у Гаџином Хану на брани на Кутинској реци.

Било је 15 учесника, 13 мушкараца и 2 даме, Јелена Здравковић Миленковић из Гаџиног Хана и Сашка Серафимовић Стевановић из Ниша, а први до крста је допливао Марко Ђорђевић родом из Сопотнице.

Марко Ђорђевић је искусни пливач и поштовалац ове традиције те му је ово био десети пут да учествује, а највеће задовољство му је причинило то што је први пут у његовом родном крају пливао.

Јереј Душан Јанковић, парох заплањски је истакао да овде нема губитника, јер су сви данас победили.

За учеснике је Туристичка организација општине Гаџин Хан обезбедила пригодне поклоне, а крст у дуборезу припао је најбржем пливачу.

Сви учесници су истакли да су одушевљени овом организацијом и својим учешћем и најавили да ће се пријавити и следеће године, а Јереј Душан истиче да ће се догодине пливање организовати у великом стилу.

Парохија Заплањска дароваће благодарнице за све учеснике Богојављењског пливања. Јереј Душан напомиње да смо сви удружени учинили да овај догађај буде величанствен и да само са Богом побеђујемо;


#   Гаџин Хан   богојављење   пливање за Богојављенски крст   Марко Ђорђевић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима