Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Час историје са Медијаном: Подсећање на велика дела српских војника

rssBookmark and Share

Ниш 12.10.2018. Јужна Србија Инфо

Поводом стоте годишњице ослобођења Ниша у Првом светском рату, 12. октобра, Градска општина Медијана организовала је наставак „Часа историје са Медијаном“, у сарадњи са Друштвом за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године из Београда и Департманом за историју Филозофског факултета у Нишу.

Час историје са Медијаном: Подсећање на велика дела српских војника

Председник Градске општине Медијана Небојша Коцић каже да је на важне историјске датуме потребно стално подсећати нове генерације, а то је само један од циљева часова које највеће нишка општина организује.

-Ниш је ослобођен у Првом светском рату пре сто година 12. октобра, а ово је прилика да се сетимо и тога дана и наших предака који су нам у аманет оставили своју жртву коју морамо да ценимо и поштујемо – рекао је Коцић, подсетивши да је општина 14. септембра организовала Историјски час са Медијаном поводом стогодишњице пробоја Солунског фронта и да ће сличних догађаја бити још до краја године. 

О значају великог историјског датума за Ниш и лику српског војника говорила је управница Департмана за историју Филозофског факултета у Нишу, проф. др Божица Младеновић.

-Српска војска је у периоду од 1912. до 1918. године водила три рата и оставила неизбрисиве трагове у нашој историји. Морамо да држимо везу са нашим прецима који су заслужни за оно што сада имамо. То су људи који треба да нам буду еталон, сада и увек, јер је њихово дело велико – рекла је професорка Младеновић.

Она је истакла важност историјских часова које организује Градска општина Медијана, уз напомену да они не треба да се одржавају само у години јубилеја, већ сваке године. 

О активностима Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. Гдоине у години јубилеја говорила је секретар Друтшва Драгана Јуришић, а кратко подсећање на војводу Живојина Мишића изнео је његов праунук Ђорђе Стојанац који је такође био гост Градске општине Медијана. 

Предавање на Филозофском факултету у Нишу пратила је изложба историјских фотографија и фотографија са обележавања важних датума у српској историји.

Коментара: 0


#   Ниш   Медијана градска општина   први светски рат   Филозофски факултет   градске општине   Градска општина   Небојша Коцић   Час историје са Медијаном
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима